KenniscentrumBehandelingenSpataderbehandelingen › Steunkousen › Spataderbehandeling met steunkousen
Patiëntenfolders

Spataderbehandeling met steunkousen


Eén van de mogelijkheden om klachten van spataderen te behandelen is het dragen van steunkousen. Spataderen zijn aderen in de benen, waarvan de kleppen beschadigd zijn. Hierdoor loopt het bloed niet goed naar het hart, maar loopt het terug naar de voeten. De druk in de aderen in de benen wordt hierdoor groter en de aderen zetten uit. Klachten die hierbij kunnen ontstaan is vocht in de benen, een zwaar en/of vermoeid gevoel in de benen, onrustige benen en krampen in de benen.

De behandeling met steunkousen is erop gericht, dat er zo weinig mogelijk bloed ‘terugloopt’ naar de voeten. Dit komt door de druk van de steunkous. De klachten bij spataderen verminderen hierdoor.

Steunkousen worden veel gebruikt als aanvulling bij één van de andere spataderbehandelingen. Patiënten met spataders voor wie een andere behandeling niet geschikt is, krijgen alleen steunkousen.

Aanmeten van steunkousen

De bandagist meet de steunkous aan op de polikliniek. Als uw maat steunkous op voorraad is, krijgt u direct een kous mee naar huis. Anders krijgt u deze op een later tijdstip.
Steunkousen worden alleen aangemeten op slanke benen, dus benen zonder vocht. Soms is het daarom nodig voorafgaand aan het aanmeten van de kousen te zwachtelen.

Gebruiksaanwijzing van de steunkous

Steunkousen hoeven alleen overdag gedragen te worden. Bij het aan- en uittrekken van de steunkous kunt u gebruik maken van rubberen huishoudhandschoenen. Dan heeft u meer grip. Ook kunt u een diepvrieszakje over de voet doen. De steunkous glijdt dan gemakkelijker over de voet. Bij de thuiszorgwinkel is ook een hulpmiddel verkrijgbaar waardoor u de steunkous gemakkelijk aan kunt trekken.

Lukt het u niet om zelf de steunkous aan te krijgen, dan kunt u thuiszorg aanvragen. Iemand komt dan bij u thuis om te helpen de steunkousen aan te trekken.

Adviezen

Om tot een goed resultaat te komen na de behandeling, is het van belang dat u de volgende adviezen nauwkeurig opvolgt:
  • Het is goed om veel te bewegen en weinig stil te staan.
  • Ga zo min mogelijk met de benen over elkaar zitten.
  • Vet de benen ’s avonds eventueel in. Doe dit niet ’s morgens, aangezien stoffen in bodylotion de kousen kunnen aantasten.

Andere behandelmogelijkheden

Bij sommige patiënten met spataderen zijn steunkousen voldoende om de klachten te verminderen. Bij andere patiënten zijn de steunkousen een aanvulling op een andere spataderbehandeling.Deel deze pagina: