Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Botoxbehandeling

Gepubliceerd op: 24 juli 2025



Naarmate we ouder worden ontstaan door het samentrekken van de gezichtspieren rimpels, zoals fronslijnen, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. Een behandeling met Botox® (botuline toxine) kan deze rimpels verzachten. Het gezicht ziet er daarna vaak frisser en meer ontspannen uit.

Botox wordt uitsluitend toegediend door een ervaren dermatoloog met expertise in cosmetische behandelingen. Hierbij wordt altijd een natuurlijk resultaat nagestreefd. 


Cosmetische Dermatologie in het Slingeland Ziekenhuis: deskundig, veilig en persoonlijk 

  • Deskundig: alle behandelingen worden uitgevoerd door ervaren dermatologen, gespecialiseerd in cosmetische zorg.
  • Veilig: wij werken uitsluitend met hoogwaardige producten en volgen strikt de hygiëne- en veiligheidsprotocollen van het ziekenhuis.
  • Persoonlijk: u ontvangt een behandelplan dat volledig is afgestemd op uw huidtype, wensen en verwachtingen. 

 

Afspraak maken

Maak een afspraak bij onze dermatoloog. Tel. (0314) 32 96 90.

 

Wat is Botox?

Botox is een merknaam. De werkzame stof heet botuline toxine. Dit is een eiwit dat de spieren tijdelijk ontspant. Rimpels worden hierdoor minder zichtbaar.  

 

Wanneer behandelen met Botox?

Botox werkt goed bij rimpels die ontstaan door het samentrekken van gezichtsspieren, zoals:  

  • fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen)
  • rimpels op het voorhoofd
  • kraaienpootjes (rond de ogen)
  • lijntjes of putjes in de kin
  • gummy smile (zichtbaar tandvlees bij lachen)
  • hangende mondhoeken 

Botox kan ook helpen bij andere klachten, zoals:  

Botox kan ook huidverbeterend werken door vermindering van grove poriën, verfijning van de huidstructuur en verzachting van fijne lijntjes. 
 
Botox werkt niet goed bij een verslapte huid of rimpels door verlies van volume.  

 

Verloop van de behandeling 
 

Voor de behandeling  

Voorafgaand aan de behandeling bespreekt een dermatoloog met u de mogelijkheden van de behandeling en het gewenste resultaat.  
 

Tijdens de behandeling  

De dermatoloog maakt bij een Botoxbehandeling gebruik van hele fijne naaldjes. Hiermee kan de dermatoloog de behandeling heel precies uitvoeren. U voelt tijdens de behandeling kleine prikjes. Doorgaans zijn deze prikjes goed te verdragen. De behandeling duurt meestal 10 tot 15 minuten, afhankelijk van het behandelgebied.  
 

Na de behandeling  

Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Vermijd de eerste 24 uur lichamelijk zware inspanning en wrijving over het behandelde gebied.  
 

Resultaat van de behandeling

U ziet niet direct resultaat na de behandeling. De inwerktijd van Botox is 2 tot 5 dagen. Het beste effect ziet u na ongeveer 2 weken. Botox werkt 3 tot 4 maanden. Daarna kunt u de behandeling herhalen om het resultaat te behouden.  
 

Bijwerkingen en risico’s

Een Botoxbehandeling is veilig als deze wordt uitgevoerd door een deskundige arts. Botox wordt al jarenlang veilig toegepast in de geneeskunde. Toch kunnen zoals bij elke medische ingreep bijwerkingen ontstaan:  

  • lichte roodheid, zwelling of een blauwe plek op de prikplek;  
  • tijdelijke hoofdpijn;  
  • zwaar gevoel in het voorhoofd;  
  • tijdelijk hangend ooglid (ptosis). Dit komt zelden voor;
  • lichte asymmetrie of een ongewenst effect op aangrenzende spieren. Dit komt ook zelden voor.

Deze bijwerkingen zijn doorgaans mild en verdwijnen vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Neem bij twijfel altijd contact met ons op. 
 

Kosten  

De kosten hangen af van het aantal behandelde zones. Een indicatie van de prijzen vindt u in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie. Tijdens uw eerste afspraak krijgt u een persoonlijke prijsopgave.  
 

Let op:  

Botoxbehandelingen vallen onder cosmetische zorg. Deze worden meestal niet vergoed door de zorgverzekering. Wij verzoeken u de kosten van de behandeling te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd. 
 

 

Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2025

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Een kijkje achter de schermen