Overslaan en naar de inhoud gaan
search

UVB-behandeling

Lichttherapie

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Natuurlijk zonlicht, bestaande uit Ultraviolet-licht (UV-licht), heeft een gunstig effect op diverse huidziekten. Zonlicht heeft in het algemeen een ontstekingsremmende werking op de huid. 
Bij lichttherapie wordt vaak gekozen voor UV-B licht. Dit deel van het zonlicht kan ook gemakkelijk zonnebrand veroorzaken. Om dit te vermijden wordt de belichtingstijd nauwkeurig ingesteld en langzaam opgevoerd. 
UV-A licht wordt gebruikt in zonnebanken om te bruinen. Als therapie wordt dit soms gebruikt in combinatie met een stof die de huid licht gevoelig maakt (psoraleen).

Behandeling

De behandeling vindt plaats in een speciale belichtingscabine. In deze cabine draagt u een speciale bril om uw ogen te beschermen. Het hele lichaam wordt met UVB belicht. Daarom kleedt de patiënt zich ook helemaal uit. Soms wordt het gezicht met een doek afgeschermd als de huid daar niet aangedaan is.

Om te zorgen dat het licht alle plaatsen van de huid kan bereiken is het goed om een beetje te bewegen in de cabine.
Sommige patiënten ondergaan alleen een behandeling aan handen en/of voeten die ze daarvoor in een speciale lichtbak plaatsen.

Duur van de behandeling

De belichtingstijd stelt de assistente in. Bij elke behandeling wordt deze telkens iets langer. De duur van de behandeling is ook afhankelijk van uw huidtype en de aard van de aandoening. Meestal vindt de lichttherapie drie keer per week plaats. De dermatoloog bekijkt het resultaat van de behandelingen en kan deze stoppen als de huid tot rust is gekomen. Soms is dan nog wel een onderhoudsbehandeling nodig.

Risico’s

Omdat lichttherapie een zelfde effect heeft als zonlicht, kan de huid sneller verouderen en ontstaat er na veelvuldige en/of langdurige behandeling met UV-B lichttherapie een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker. Gedurende de kuur mag u daarom niet onder de zonnebank en op de dag van de therapie mag u ook niet zonnebaden en wordt er een schema gehanteerd zodanig dat de kans hierop klein is.
Ernstige verbranding is gelukkig zeldzaam en treedt onder normale omstandigheden niet op. Als u op de avond van de lichttherapie lichte verbrandingsverschijnselen (zonnebrand) hebt, meldt u dit dan bij uw volgende bezoek.

Meer informatie

 

Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht