Overslaan en naar de inhoud gaan
search

PUVA-badtherapie

Lichttherapie met UVA-licht

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten. Een bepaald deel uit het zonlicht, het ultraviolet-licht (UV), zorgt voor dit effect. Bij sommige aandoeningen kan UV-licht worden gebruikt om de klachten te verminderen. Een methode is het gebruik van ultraviolet-A (UVA) licht in combinatie met psoralenen. Dat zijn stoffen die uw huid gevoeliger maken voor UVA.

Deze behandeling wordt PUVA (Psoralenen en UVA) genoemd. PUVA wordt soms toegepast bij patiënten met psoriasis, eczeem en vitiligo en bij een aantal zeldzame aandoeningen zoals mastocytose of mycosis fungoides.

Er bestaat ook een lichtbehandeling met UVB-licht.

Psoralenen

Psoralenen zijn geneesmiddelen waardoor de huid UVA-stralen beter opneemt. De psoralenen kunnen in de vorm van tabletten worden ingenomen. Ze kunnen ook plaatselijk via een zalf aangebracht worden of aan het badwater worden toegevoegd, zodat de huid deze opneemt. Waneer de psoralenen in tabletvorm worden ingenomen, maken ze ook de ogen gevoeliger voor het UV-licht. Tijdelijke misselijkheid is een bekende bijwerking van dit geneesmiddel.

Voorbereiding

Geef aan uw behandelend arts door welke geneesmiddelen u gebruikt. Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met UVA-licht ongewenste bijwerkingen geven. Verder mag u vóór de behandeling geen zalven of crèmes gebruiken.

Verloop van de behandeling

De behandeling begint met de toediening van psoralenen. Dit kan in de vorm van tabletten, die u twee uur vóór de behandeling dient in te nemen. Een andere mogelijkheid is een medicinaal bad met psoralenen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Na het bad dept u de huid een beetje af (de huid niet echt helemaal afdrogen). Het medicijn moet dan nog ongeveer 15 minuten intrekken.

Daarna volgt de behandeling met UVA-licht in een lichtcabine. In de lichtcabine draagt u een speciale bril ter bescherming van de ogen. Als er in het gezicht geen huidafwijkingen zijn, is het nodig het gezicht te beschermen met een doek om onnodige blootstelling aan UVA-licht tegen te gaan.

De huid wordt kortdurend met UVA-licht belicht, terwijl u in een cabine staat. Het is verstandig uw armen en benen wat te bewegen tijdens de belichting. Hierdoor kan het licht overal komen en voorkomt u schaduwvorming op uw huid. De duur van de belichting varieert van minder dan een minuut tot enkele minuten. De belichtingstijd wordt steeds iets langer. Direct na de belichting dient u zich te douchen.

De lichttherapie is twee keer per week. De totale duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van uw huidtype en de aard van de aandoening. Als de huidafwijkingen tot rust gekomen zijn, beslist de dermatoloog meestal om te stoppen met de behandeling. Het beste resultaat van de lichttherapie bereikt u als de behandeling niet wordt onderbroken. De dermatoloog controleert ongeveer na 5 weken het eerste resultaat van de behandeling en enkele weken na de behandeling nogmaals.

Mogelijke bijwerkingen

  • Soms treden verschijnselen van verbranding op, net als bij gewoon zonlicht. Vertelt u dit bij de eerstvolgende belichting, dan passen we de belichtingstijd aan. Bij patiënten met psoriasis mag er een milde roodheid van de huid optreden.
  • Langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht heeft een versnelde veroudering van de huid tot gevolg en geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker. Lichttherapie heeft hetzelfde effect als zonlicht.

Tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding wordt deze behandeling niet gegeven omdat de behandeling schadelijk is voor de baby. Gedurende de gehele kuur mag u niet onder de zonnebank en op de dag van de lichtbehandeling mag u niet zonnen.


Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut