Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Behandeling met ablatieve CO2-laser

bij rhinophyma, ouderdomswratten, moedervlekken, xanthelasmata en littekens

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Een behandeling met een ablatieve CO2-laser is een veilige en effectieve behandeling voor verbetering van:  

  • rhinophyma (aardbeineus, bloemkoolneus, knobbelneus)
  • goedaardige huidongerechtigheden, zoals ouderdomswratten, verheven moedervlekken, syringomen en xanthelasmata;
  • onregelmatige of verdikte littekens na operaties of verwondingen;

Voor mensen met een donker huidtype (vanaf huidtype IV) is de CO2-laser minder geschikt.

Ablatieve CO2-laser

De ablatieve CO2-laser zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid verdampt. Hierdoor kan laag voor laag overtollig weefsel verwijderd worden. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht, die zeer nauwkeurig in te stellen is. Deze laserstraal wordt door het vocht in de huid opgenomen. Doordat de temperatuur van de huid alleen plaatselijk snel toeneemt, wordt de omliggende huid niet beschadigd.

Wanneer niet behandelen met ablatieve CO2-laser

Behandeling met de ablatieve CO2-laser is niet mogelijk als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • een huidontsteking, zoals krentenbaard of een koortslip, heeft in het behandelgebied

Intakegesprek

Voordat de behandeling wordt gepland, heeft u eerst een intakegesprek met de dermatoloog. Tijdens dit gesprek beoordeelt de dermatoloog uw huid en krijgt u een inschatting van het te verwachten resultaat en hoeveel behandelingen hiervoor nodig zijn.

In de weken voor de behandeling

In de weken voor de behandeling moet u zonlicht vermijden en mag u niet onder de zonnebank of zelfbruinende crème gebruiken. Gebruik wel dagelijks een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet de te behandelen huid schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes of andere huidverzorgingsproducten op de dag van de behandeling.

De behandeling

Tijdens de behandeling draagt u een bril of oogpleisters om uw ogen te beschermen.
De te behandelen huid wordt verdoofd met een injectie. De behandeling is hierdoor pijnloos. Daarna start de dermatoloog behandeling. Tijdens de behandeling kan er een verbrandingsgeur te ruiken zijn. Deze wordt zoveel mogelijk beperkt door een rookafzuigapparaat. De behandeling duurt 30 tot 60 minuten.
Na de behandeling wordt de behandelde huid ingesmeerd met een antibacteriële zalf. Daarna krijgt u een verband op de behandelde huid. Dit verband mag u na enkele uren weer verwijderen.

Na de behandeling

Na de behandeling is de huid 7 tot 10 dagen gezwollen en bedekt met (natte) korsten. Zolang er korsten aanwezig zijn, brengt u 3 keer per dag de voorgeschreven antibacteriële zalf aan. Als de korsten verdwenen zijn mag u overgaan op een vochtinbrengende crème en weer make-up gebruiken. U mag niet aan de huid krabben in verband met infectiegevaar en het risico op littekenvorming.

Houd de huid na de behandeling 2 dagen droog. Daarna mag u dagelijks in bad en/of douchen. Vermijd harde stralen en wrijven op het behandelde gebied.

Controle

Na 2 weken heeft u een controle-afspraak. We kijken dan of uw huid goed geneest en er eventuele bijwerkingen zijn die behandeld moeten worden. Ook bespreken we of u tevreden bent met het voorlopige resultaat.

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat is pas na 1 jaar te beoordelen. Het resultaat verschilt per persoon. De ablatieve CO2-laserbehandeling kan de aandoening minder opvallend maken. Een aandoening kan door de behandeling niet altijd geheel verdwijnen. Zeer zelden komt het voor dat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert. Dit is vooraf niet altijd te voorspellen.

Bijwerkingen en risico’s

De ablatieve CO2-laserbehandeling is erg veilig. De behandeling kent weinig risico’s. Het is mogelijk dat na de behandeling de volgende bijwerkingen optreden:

  • Roodheid van de huid. Dit verdwijnt na een paar weken tot enkele maanden vanzelf. 
  • Bleke gebieden in de behandelde huid. Deze verdwijnen niet altijd.
  • Gerstekorrels op de behandelde huid. Gerstekorrels verdwijnen doorgaans niet vanzelf, maar kunnen eenvoudig verwijderd worden door onze huidtherapeute.
  • Huidinfecties. Een infectie kan eventueel behandeld worden met medicatiezalf of tabletten.
  • Nabloeding. Nabloedingen zijn meestal minimaal. Een eventuele nabloeding kunt u gedurende 20 minuten afdrukken met een schone doek.

Vergoeding

Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u verwacht in aanmerking te komen voor vergoeding, bijvoorbeeld vanuit een aanvullende verzekering, dan kunt u de betaalde rekening zelf achteraf indienen bij uw zorgverzekeraar. De afspraken voor beoordeling van uw huid worden wel vergoed vanuit de basisverzekering, als u hiervoor een verwijzing van uw huisarts heeft. Houd hierbij rekening met uw eigen risico.

Folder

Er is tevens een patiëntenfolder beschikbaar over deze behandeling.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut