Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Moedervlekken

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormendecellen (melanocyten). De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus (naevocellularis). Ze liggen op of in de huid. Soms zijn moedervlekken wat bobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur erg verschillen.

Een deel van de moedervlekken is aangeboren maar het grootste deel ontstaat tussen het derde en dertigste levensjaar. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld ongeveer 25. 
Het aantal moedervlekken is erfelijk bepaald. Daarnaast speelt de mate waarin de huid is blootgesteld aan zonlicht een rol bij het ontstaan van moedervlekken. Nieuwe moedervlekken ontstaan vooral als de huid tot het 15-jarige levensjaar vaak wordt blootgesteld aan de zon.

Moedervlek of melanoom

Normaal gesproken zijn moedervlekken onschuldig. Soms veranderen moedervlekken in een melanoom (huidkanker). Moedervlekken die geleidelijk of plotseling veranderen zijn verdacht. Hanteer hierbij de ABCD-regel. Melanomen kunnen ook nieuw (de novo) ontstaan. Dus niet vanuit een al bestaande moedervlek.

ABCD-regel

A: van Asymmetrisch. Let op of een moedervlek van vorm verandert of asymmetrisch van vorm is. 
B: van Border ofwel begrenzing. Heeft de moedervlek onregelmatige randen?
C: van Color. Heeft de moedervlek de kleuren zwart, grijs, roze of rood of verandert deze in korte tijd van kleur?
D: van Diameter. Kwaadaardige moedervlekken ofwel melanomen hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.

Ook bij andere veranderingen zoals jeuk, pijn of bloeden is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan u vervolgens verwijzen naar het Huidkankercentrum van het Slingeland Ziekenhuis. Meestal zijn veranderingen onschuldig, maar in sommige gevallen blijkt het toch om huidkanker te gaan.

Verwijderen van een moedervlek

Sommige mensen vinden moedervlekken niet mooi en willen ze daarom laten weghalen. Dit kan op verschillende manieren. Moedervlekken die op de huid liggen worden meestal van de huid af geschaafd en hierna dichtgebrand. Moedervlekken die in de huid liggen worden weggesneden (excisie). Dit laatste veroorzaakt littekens.

Zie ook: moedervlekken Kenniscentrum Plastische chirurgie

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht