Behandeling met gefractioneerde CO2-laser
bij (acne)littekens, rimpels, grove poriën, zonbeschadiging, pigmentvlekken, ruwe en slappe huid
Gepubliceerd op: 21 januari 2022Een behandeling met een gefractioneerde CO2-laser is een veilige en effectieve behandeling voor verbetering van de huid.
- acnelittekens;
- littekens na operaties of verwondingen;
- fijne lijntjes en rimpels;
- grove poriën;
- zonbeschadigde huid;
- slappe huid;
Voor mensen met een donker huidtype (huidtype IV of hoger) is de CO2-laser minder geschikt.
Maak een afspraak: tel. 0314 32 9690
De gefractioneerde CO2-laser
De gefractioneerde CO2-laser maakt vele kleine brandgaatjes in de huid. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht. De laserstraal dringt de huid binnen tot in de lederhuid. Dit zorgt voor nieuw collageen waardoor de huid steviger en egaler wordt. Het gezonde weefsel rondom de behandelde huid zorgt dat het behandelgebied snel herstelt. Omdat ook de diepere huidlaag wordt aangepakt, hoeft maar een klein deel (fractie) behandeld te worden. Hierdoor is de kans op bijwerkingen en complicaties kleiner.
Wanneer niet behandelen met gefractioneerde CO2-laser
Behandeling met de gefractioneerde CO2-laser is niet mogelijk als u:
- zwanger bent;
- borstvoeding geeft;
- een huidontsteking heeft in het behandelgebied;
- tatoeages heeft in het behandelgebied;
- implantaten heeft in het behandelgebied;
- bepaalde medicijnen gebruikt zoals bv isotretinoine.
Intakegesprek
Voordat u start met de behandeling heeft u eerst een intakegesprek met de dermatoloog. Samen maakt u een behandelplan en wordt bepaald welke behandelzwaarte u krijgt: licht, middelzwaar of zwaar. Hoe zwaarder de behandeling, hoe effectiever de werking en hoe minder behandelingen nodig zijn voor het gewenste resultaat. Tijdens de intake krijgt u een inschatting van het te verwachten resultaat en hoeveel behandelingen u hiervoor nodig heeft.
In de weken voor de behandeling
In de weken voor de behandeling moet u zonlicht vermijden en mag u niet onder de zonnebank of zelfbruinende crème gebruiken. Gebruik wel dagelijks een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50.
De dag van de behandeling
Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum, bad- en/of doucheolie of aftershave op de dag van de behandeling.
De behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door de dermatoloog. Een uur voor de behandeling wordt een verdovende crème op de te behandelen huid aangebracht. Ook kan gekozen worden voor een sterkere verdoving met injecties. Tijdens de behandeling dragen de dermatoloog en uzelf een bril om de ogen te beschermen. De behandelde huid kan tijdens en direct na de behandeling pijnlijk zijn, maar dit gevoel verdwijnt snel. Indien nodig krijgt u gekoelde kompressen op de behandelde huid. Daarna wordt de huid ingesmeerd met een verkoelende antibacteriële zalf.
Een behandeling duurt meestal 30 tot 60 minuten.
Na de behandeling
Hoe snel de huid herstelt, is onder andere afhankelijk van de sterkte van de behandelinstelling. Het herstel van de huid duurt bij een zwaardere behandeling langer dan bij een lichtere behandeling.
Lichte behandeling
Na een lichte behandeling is de huid enkele dagen rood en schilferig. Smeer de behandelde huid twee keer per dag in met de voorgeschreven antibacteriële zalf totdat de schilfering is verdwenen.
Middelzware en zware behandeling
Na de middelzware of zware behandeling is de huid minimaal 6 dagen rood, gezwollen, schilferig, jeukend en bedekt met kleine korstjes. De korstjes verdwijnen na 5 tot 10 dagen. U mag niet aan de korstjes krabben in verband met infectiegevaar en het risico op littekenvorming. Bedek de huid de eerste 6 dagen 3 keer per dag gedurende 10 minuten met kompressen gedrenkt in azijnzuuroplossing. Deze oplossing maakt u door een eetlepel witte azijn te mengen met een glas water. Breng daarna de antibacteriële zalf aan op de behandelde huid. Doe dit 3 keer per dag. Deze maatregelen kunnen helpen om huidinfecties te voorkomen. Wanneer de korstjes zijn verdwenen, mag u overgaan op vochtinbrengende crème.
Resultaat
Het resultaat is verschillend per persoon en na ongeveer een jaar definitief te beoordelen. De gefractioneerde CO2-laserbehandeling kan de huid verbeteren of de aandoening minder opvallend maken. Een aandoening kan door de behandeling niet verdwijnen. Zeer zelden komt het voor dat met de behandeling niet het gewenste resultaat wordt behaald. Dit is vooraf niet altijd te voorspellen.
Bijwerkingen en risico’s
De gefractioneerde CO2-laserbehandeling is erg veilig. De behandeling kent weinig risico’s. Het is mogelijk dat na de behandeling de volgende bijwerkingen optreden:
- Tijdelijke overmatige bruine verkleuring van de huid. Dit gebeurt vooral wanneer het behandelde gebied voor of na de behandeling toch is blootgesteld aan de zon.
- Roodheid van de huid. Dit verdwijnt na een paar weken tot enkele maanden vanzelf.
- Ontstaan van puistjes en rode vlekjes in de eerste weken na de behandeling. Bij uitgebreide ontstekingen kan eventueel antibiotica worden voorgeschreven.
- Terugkeren van het herpesvirus. Als u last heeft van een terugkerende koortslip, dan worden bij de zware behandeling medicijnen voorgeschreven om het risico hierop te verkleinen.
- Zeer zelden ontstaan, na de (middel)zware behandeling met de gefractioneerde CO2-laser, bleke gebieden in de behandelde huid. Deze verdwijnen niet altijd.
Vergoeding
Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Folder
Er is tevens een patiëntenfolder beschikbaar over deze behandeling.
Laatst bijgewerkt op: 29 april 2024