Huidkanker
Gepubliceerd op: 28 april 2022Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Bij huidkanker is sprake van een kwaadaardige tumor in de huid.
Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Dat heet een voorstadium van kanker.
Huidkanker kan uitzaaien. Dat gebeurt meestal het eerst naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Vervolgens kunnen de uitzaaiingen overal in het lichaam terecht komen.
Hoe de vooruitzichten bij huidkanker zijn, is afhankelijk van het soort huidkanker, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.
Huidkanker, vooral basaalcelcarcinoom, ontstaat in de meeste gevallen door overmatige blootstelling aan ultraviolette straling (UV-straling). Deze straling komt voor in zonlicht en zonneapparatuur zoals zonnebanken en hoogtezonnen.
Huidkanker wordt behandeld in het Huidkankercentrum van het Slingeland Ziekenhuis.
Soorten gezwellen
Er zijn verschillende soorten gezwellen van de huid:
- Basaalcelcarcinoom
- Melanoom
- Moedervlekken (geen huidkanker)
- Plaveiselcelcarcinoom
- Merkelcelcarcinoom:
deze zeldzame vorm van kanker ontstaat uit de merkelcellen van de opperhuid en kan uitzaaiingen geven in lymfeklieren en andere organen.
Laatst bijgewerkt op: 28 april 2022