Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Botox-behandeling bij overmatig okselzweten

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Botox®-injecties zijn een behandelmogelijkheid voor mensen die last hebben van overmatig transpireren (overmatig zweten).

Overmatig transpireren

Transpireren is nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Soms wordt er meer zweet geproduceerd dan nodig is, vooral in de oksels, op het hoofd en op de handen. Veel mensen ondervinden hier hinder van. Overmatige transpiratie kan geen kwaad, maar is vooral vervelend door de zweetlucht die vrijkomt en/of doordat er zweetvlekken in de kleding komen. Dit kan een negatieve invloed hebben op het sociale leven van mensen.

De dermatoloog bespreekt uw gezondheidssituatie, levensgewoonten en medicijngebruik om een mogelijke oorzaak te achterhalen. Vaak is er geen oorzaak te vinden voor het overmatig transpireren.

Botox®

Botox® is een medicijn dat botuline-toxine bevat, een eiwit dat aangemaakt wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Met botuline-toxine wordt de prikkeloverdracht van de zenuwen naar zweetklieren geblokkeerd. Hiermee wordt voorkomen dat de zweetklieren zweet gaan produceren.

Op de polikliniek Dermatologie wordt Botox® alleen gebruikt bij klachten van overmatige transpiratie in de oksels. Verder wordt het middel onder andere gebruikt bij spastische spieren, een overactieve blaas en als middel tegen rimpels in het gezicht.

Verloop van de behandeling

Ter voorbereiding op de behandeling, dient u twee dagen van tevoren de oksels te scheren. Een gespecialiseeerd huidtherapeut of de dermatoloog voert de behandeling uit. Per oksel worden 15 tot 20 Botox®-injecties ingespoten. Dit kan pijnlijk zijn, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u meteen naar huis. Na ongeveer vier dagen is het effect van de injecties merkbaar. Na twee weken is het effect maximaal. Het transpireren onder de oksels is dan vrijwel gestopt. Botox® blokkeert de zenuwen maar tijdelijk. De werkingsduur verschilt per persoon. Bij sommige mensen werkt het drie maanden, bij anderen enkele maanden langer. Als de Botox® is uitgewerkt, kan er zonder problemen opnieuw behandeld worden.

Complicaties

Het is mogelijk dat er blauwe plekken ontstaan. U kunt een zwak gevoel in de armen of opvliegers krijgen.

Wanneer geen Botox®-injecties?

Botox®-injecties kunnen niet gegeven worden als er sprake is van:

  • een allergie voor Botox®;
  • zwangerschap, of als u borstvoeding geeft;
  • sommige ziektes van het zenuwstelsel;
  • spierziekten;
  • gebruik van antibiotica;
  • gebruik van spierverslappers.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht