Folliculitis decalvans
Ontstoken haarzakjes veroorzaken haaruitval
Gepubliceerd op: 20 januari 2022De haarziekte Folliculitis decalvans kenmerkt zich door ontstoken haarzakjes. Deze ontsteking veroorzaakt haaruitval en verlittekening. Hierdoor ontstaan kale plekken. De ontsteking kan zich verspreiden naar andere haarzakjes. De aandoening komt vooral voor op de kruin.
Zowel mannen als vrouwen kunnen deze aandoening krijgen; bij mannen vaak op jongere leeftijd (vanaf de puberteit) dan bij vrouwen (dertig jaar of ouder).
Folliculitis decalvans is een verlittekenende haarziekte. Dat betekent dat op de aangetaste plekken uiteindelijk geen haar meer kan groeien. Rondom de kale plek(ken) zit meestal een pijnlijke rand met rode bultjes, puistjes, gele korsten en poppeharen (uit één haarzakje groeien meerdere haren). De meest genoemde klachten zijn pijn, puistjes op het hoofd en haaruitval.
Oorzaak
De oorzaak van folliculitis decalvans is niet bekend; mogelijk speelt een bacterie een rol. Om de diagnose te kunnen stellen, is naast het bekijken van de huid ook weefselonderzoek (een biopt) nodig.
Behandelmogelijkheden
Over het algemeen is folliculitis decalvans moeilijk te behandelen. Er bestaat geen behandeling die de ziekte met zekerheid zal genezen.
In eerste instantie wordt geprobeerd de huid rustig te krijgen met een langdurige antibioticabehandeling in combinatie met hormoonlotions en antibioticalotions. Als dit niet effectief is kunnen andere medicijnen, waaronder vitamine-A-achtige medicijnen geprobeerd worden.
De geneesmiddelen onderdrukken de aandoening maar genezen deze niet. Na het stoppen van de medicatie kan de aandoening weer opvlammen.
In de loop van de tijd kan een folliculitis decalvans vanzelf uitdoven. De haaruitval die is opgetreden zal zich helaas niet meer kunnen herstellen.
Laatst bijgewerkt op: 20 januari 2022