KenniscentrumBehandelingen › Spataderbehandelingen › Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen

Voor mensen met spataderen zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste past, is onder andere afhankelijk van de ernst van de klachten, de dikte van de spatader en het verloop van de spatader. Een aantal behandelingen kan op de polikliniek Dermatologie plaatsvinden. Voor andere behandelingen wordt u verwezen naar de vaatchirug. In het Slingeland Ziekenhuis worden de volgende behandelingen bij spataderen aangeboden:

Spataderbehandeling met steunkousen

De behandeling met steunkousen is erop gericht, dat er zo weinig mogelijk bloed ‘terugloopt’ naar de voeten. Dit komt door de druk van de steunkous. De klachten bij spataderen verminderen hierdoor.

Wegspuiten van spataderen

Eén van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten wegspuiten van de spataderen. Dit is een behandeling die de dermatoloog op de polikliniek uitvoert. Deze behandeling wordt ook wel sclerocompressietherapie genoemd.

Laserbehandeling 

De laserbehandeling bij spataderen is een gunstig alternatief voor het operatief verwijderen van spataderen. Deze behandeling wordt door de vaatchirurg uitgevoerd en is geschikt voor patiënten met spataderen die niet te dicht onder de huid liggen, niet te kronkelig verlopen en een bepaalde dikte hebben. Door de warmte van de laserdraad wordt de spatader opzettelijk beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Daarna verandert het bloedvat binnen enkele weken in littekenweefsel.

Operatieve behandeling van spataderen (vaatchirurg)

Afhankelijk van de plek van de spataderen zijn meerdere operaties mogelijk. Het is ook mogelijk dat meerdere methodes tegelijk worden toegepast.
Lees meer over de operaties bij spateren (Kenniscentrum Vaatchirurgie)


Vergoeding van de behandeling van spataderen

Tegenwoordig worden spataderbehandelingen niet standaard meer vergoed. Dit hangt af van een aantal criteria. De dermatoloog of vaatchirurg kan u vertellen of u voor vergoeding in aanmerking komt.
Deel deze pagina: