KenniscentrumBehandelingen › Laserbehandeling schimmelnagel › Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)
Patiëntenfolders

Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)


KalknagelsEen schimmelnagel is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Dit wordt ook wel kalknagel genoemd. Schimmelnagels verkleuren, worden dikker en bros en zijn in sommige gevallen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten.
De infectie kan ontstaan door:
 • een schimmelinfectie aan de voeten (opgelopen tijdens het sporten, zwemmen of in de sauna);
 • een warm en vochtig klimaat;
 • een beschadiging van de nagel;
 • een slechte doorbloeding van de voeten.
Het is een veelvoorkomende aandoening. Meestal betreft het de teennagels, vooral van de grote tenen. Maar ook de vingernagels kunnen aangetast zijn.

Behandelmogelijkheden

Tot voor kort was het moeilijk om schimmelnagels goed te behandelen. Het aanbrengen van zalf of vloeistoffen op de nagel leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Het gebruik van tabletten geeft vaak bijwerkingen en gaat meestal niet samen met het gebruik van andere medicijnen. De behandeling met tabletten duurt vaak maanden tot een jaar, en ook dan is succes niet gegarandeerd.

Behandeling met ND:Yag laser

De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels is de laserbehandeling met de Nd:YAG-laser. Klinische studies tonen aan dat deze laserbehandeling bij meer dan 50% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft.
Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte is voelbaar maar goed te verdragen.
Het aangetaste deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel.

Deze behandeling wordt gedaan door - of onder supervisie van een gediplomeerd BIG-geregistreerd huidtherapeut.

Aantal behandelingen

De schimmelnagels worden vier keer behandeld met steeds een tussenpoos van één tot drie maanden. Na deze vier behandelingen wordt er een controle-afspraak gemaakt, soms wordt er dan nog een aanvullende behandeling geadviseerd. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar voordat de nagel weer gezond is. We nehandelen niet langer dan een half jaar. Hoe lang het duurt voordat u weer een gezonde nagel heeft, is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schimmelinfectie en uw persoonlijke omstandigheden.

Diagnose

De dermatoloog wil allereerst vaststellen of het inderdaad om een schimmelinfectie van de nagels gaat. Daarom is het belangrijk om een verwijzing bij uw huisarts te vragen naar de dermatoloog. Deze zal een kweek afnemen van de nagel. De uitslag van de kweek is na enkele weken bekend. De behandelingsmogelijkheden worden met u besproken. Als u kiest voor een laserbehandeling dan wordt er een afspraak gemaakt bij de huidtherapeut die de behandeling uitvoert.
Als u al zeker weet dat u schimmelnagels heeft, kunt u ook rechtstreeks een afspraak maken bij de huidtherapeut. Voor de huidtherapeut heeft u geen verwijzing nodig.

Instructies voor de behandeling

U heeft eerst een intakegesprek met de huidtherapeut. U krijgt uitleg over de laserbehandeling en instructies over de maatregelen die u moet nemen om het beste resultaat te bereiken.

Instructies na de behandeling

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u ná de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Houdt u zich daarom aan de volgende leefregels tot u weer gezonde nagels heeft.
 • Gebruik elke dag na het douchen loprox of miconazol creme rondom alle nagels en nagelriemen
 • Behandel uw nagels 2 keer per week met Amorolfine 5%
 • Knip één keer per week uw nagels kort en maak deze zo nodig glad met een vijl. Verwijder ‘dode’ huid rondom uw nagels met een nagelborstel.
 • Behandel één keer per maand al uw schoenen met Miconazol strooipoeder.
 • Was uw sokken op 60º C. Indien dit niet mogelijk is, behandelt u uw sokken na iedere wasbeurt met Miconazol strooipoeder.
Als u weer gezonde nagels heeft, is het van belang om nieuwe schimmelinfecties aan de voeten te voorkomen. Dit doet u door:
 • uw voeten goed af te drogen, ook tussen uw tenen;
 • slippers te dragen in openbare ruimtes zoals doucheruimtes, sauna’s en zwembaden
Krijgt u toch weer een schimmelinfectie, behandel deze dan met Loprox crème of Miconazol crème.

Vergoeding

Als u een verwijzing heeft van uw huisarts, wordt de eerste afspraak met de dermatoloog voor het stellen van de diagnose, vergoed door uw zorgverzekering (afgezien van uw eigen risico).
De laserbehandeling van schimmelnagels wordt niet vergoed.

Kosten

De kosten voor de totale behandeling (het intakegesprek, vier behandelingen en een controleafspraak) kunt u nakijken op de prijslijst van de cosmetische dermatologie.
Zie ook: Kosten en vergoeding.

Folder

Er is tevens een patiëntenfolder beschikbaar over deze behandeling: Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)