Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ontharen

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Het verwijderen van ongewenste haren op diverse plekken op het lichaam is een tijdrovende en telkens terugkerende klus. Ontharen met laser of met IPL kan dan een oplossing zijn. Met deze methode is het mogelijk de haartjes langdurig tot definitief te verwijderen. Laser-ontharen wordt ook wel definitieve ontharing genoemd, maar is echter geen garantie dat er helemaal geen haartjes meer terugkomen. Meestal zijn zes tot acht behandelingen nodig voor een gewenst resultaat.

Op de polikliniek Dermatologie zijn er twee manieren om lichaamsdelen duurzaam te ontharen:

Het principe voor beide manieren van ontharen is dat een apparaat gebruikt wordt dat "licht’ uitstraalt in de vorm van laserlicht of flitslicht (hoog energetisch licht  (IPL). Het pigment in een haar is instaat om licht te absorberen. Hierdoor wordt de energie in de wortel van een haar omgezet in warmte. Zo wordt het haarzakje inclusief de haar effectief vernietigd, ook op dieper gelegen plaatsen. Dit proces is effectief zolang een haar zich in de groeifase bevindt.

Ontharen doormiddel van laser of IPL is het meest effectief wanneer de haren veel pigment bevatten. Het is dus ook niet mogelijk om grijze, blonde of rode haren te behandelen door het gebrek aan pigment in deze haren. De IPL-ontharing werkt het beste op een blanke huid met donkere haren. Ontharen van een donkere huid met gaat het beste met een Nd YAG laserbehandeling.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht