Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ontharen met laser

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Bij ontharen door middel van een laser, gebruikt men een apparaat dat laserlicht uitzendt. Het pigment in een haar is instaat om licht te absorberen. Hierdoor wordt de energie in de wortel van een haar omgezet in warmte. Zo wordt het haarzakje inclusief de haar effectief vernietigd, ook op dieper gelegen plaatsen in de huid.

Deze behandeling met laser werkt zolang een haar zich in de groeifase bevindt. Omdat telkens een deel van de aanwezige haren zich in de groeifase bevindt, zijn altijd meerdere behandelingen nodig. Ontharen door middel van laser is het meest effectief als de haren veel pigment bevatten. De 'Alexandrite laser' en de IPL-ontharing werkt het beste op een blanke huid met donkere haren. Laserbehandeling van blonde, rode of grijze haren is niet effectief vanwege het gebrek aan pigment in deze haren.

U komt niet voor deze laser behandeling in aanmerking als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • het medicijn Isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • lokale vitamine-A-zuur producten (tretinoine) gebruikt. U dient dit twee weken voor de behandeling te stoppen.
  • tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn zes tot acht behandelingen nodig om de meeste haren te vernietigen. Tussen de behandelingen moet zo’n zes tot acht weken zitten.

Resultaat van de behandeling

Niet al het haar wordt verwijderd, maar een afname van 70% is te verwachten.  Het resultaat is langdurig maar ontharen met behulp van de laser voorkomt niet dat er in de toekomst nieuwe haargroei ontstaat.

In de weken voor de behandeling

Vanaf zes weken voor de behandeling mag u het te behandelen gebied niet meer epileren, waxen, harsen, ontharen met crème of bleken. Scheren mag nog wel. Scheer het te behandelen gebied twee dagen voor de laserbehandeling en daarna tot aan de behandeling niet meer.

De dag van de behandeling

Het te behandelen gebied moet goed schoon zijn. Gebruik in het te behandelen gebied dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een BIG geregistreerde huidtherapeut. Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar de huid hoeft niet verdoofd te worden. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed zonder verdoving. De laserpulsen voelen aan als warme ‘prikjes’ op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Er wordt koude lucht over de huid geblazen.
Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken. Het effect van de behandeling is niet direct zichtbaar maar na ongeveer twee tot drie weken.

Risico’s

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel u uiteraard behandeld wordt door kundige specialisten, is er bij elke behandeling een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico’s worden met u besproken tijdens het intakegesprek.

Vergoeding

De overmatige haargroei in het gezicht bij vrouwen wordt veelal voor een deel vergoed als u een aanvullende zorgverzekering heeft. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.
De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 06 maart 2023

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht