Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ontharen door IPL-behandeling

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL-techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Het licht wordt geabsorbeerd door het pigment van de haartjes en daarbij omgezet in warmte. De warmte beschadigt het haarzakje. Deze behandeling werkt zolang een haar zich in de groeifase bevindt. Want alleen dan is de haarwortel gevoelig voor het flitslicht.

Omdat telkens een deel van de aanwezige haren zich in de groeifase bevindt, zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

Ontharen doormiddel van een IPL-behandeling is het meest effectief wanneer de haren veel pigment bevatten. Behandeling van blonde, rode of grijze haren is niet effectief vanwege het gebrek aan pigment in deze haren. De IPL-ontharing werkt het beste op een blanke huid met donkere haren. Ontharen van een donkere huid kan het beste met een laserbehandeling.

U komt niet voor deze laser behandeling in aanmerking als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • lokale vitamine A-zuur producten (tretinoine) gebruikt. U dient het gebruik twee weken voor de behandeling te stoppen.
  • tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.

 

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn zes tot acht behandelingen nodig om de meeste haren te vernietigen. Tussen de behandelingen moet tevens zo’n zes tot acht weken zitten.

Resultaat van de behandeling

Niet al het haar zal worden verwijderd, maar een afname van 70% is te verwachten. De IPL-technologie biedt een oplossing voor ongewenste haargroei met een duurzaam resultaat.

In de weken voor de behandeling

  • Vanaf zes weken voor een behandeling mag u het te behandelen gebied niet meer epileren, waxen, harsen, ontharen met crème of bleken. Scheren mag nog wel. Scheer het te behandelen gebied twee dagen voor de behandeling.
  • Probeer vanaf zes weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt, niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger.

De dag van de behandeling

Het te behandelen gebied moet goed schoon zijn. Gebruikt u geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op het te behandelen gebied.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een BIG geregistreerde huidtherapeut. Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht. Het IPL-apparaat wordt op de huid gezet. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, vooral als het gebied erg behaard is. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed zonder verdoving. Een behandeling duurt tussen de 10 en 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acnecrèmes gebruiken. Tot zes weken na de laatste behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank. Gebruik ook geen zelfbruinende middelen. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Het effect van de behandeling ziet u niet direct, maar na twee tot drie weken.

Risico’s

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel u uiteraard behandeld wordt door kundige specialisten, is er bij elke behandeling een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico’s worden met u besproken tijdens het intakegesprek.

Vergoeding

De overmatige haargroei in het gezicht bij vrouwen wordt veelal voor een deel vergoed als u een aanvullende zorgverzekering heeft. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.
De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht