Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Laserbehandeling van zichtbaar ontsierende beenvaatjes

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Ontsierende vaatjes op de benen zijn de zichtbare kleine rode of blauwe lijntjes op de benen. Soms zijn ze ook zichtbaar als vlekken op de benen. Ze worden ook wel takkenbosvenen of penseelvarices genoemd. Eigenlijk zijn het kleine oppervlakkige spatadertjes (micro-varices). De vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. De druk die dan ontstaat van binnenuit belast de oppervlakkige kleine vaatjes. Spataders kunnen ontstaan door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, erfelijke aanleg of een staand beroep.

De behandeling met de ND:Yag laser is een effectieve methode om deze ontsierende beenvaatjes te verwijderen.

Behandeling met ND:Yag laser

Kleine beenvaatjes (kleiner dan een paperclip) zijn goed te behandelen met laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid gaat en in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het beenvaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Dit heeft geen invloed op het omliggende weefsel. Deze behandeling wordt ook wel gedaan als aanvullende behandeling op sclerocompressie-therapie (het wegspuiten van spataders).

De Nd:Yag laser kan alleen gebruikt worden om beenvaatjes met een doorsnede kleiner dan 3 millimeter te verwijderen.
U komt niet voor deze laserbehandeling in aanmerking als u:

  • Zwanger bent;
  • Borstvoeding geeft;
  • Het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • Tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.

Als u bloedverdunners gebruikt, is de behandeling wel mogelijk maar is de kans op blauwe plekken na de behandeling groter.

Deze behandeling wordt gedaan door een gediplomeerd BIG-geregistreerd huidtherapeut.

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn drie tot zes behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds acht tot tien weken.

Resultaat van de behandeling

Niet alle beenvaatjes kunnen geheel verwijderd worden met een laserbehandeling, maar een afname van 70% is te verwachten. Het ontstaan van nieuwe beenvaatjes in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.

In de weken voor de behandeling

Probeer de zon zoveel mogelijk te mijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. De beenvaatjes zijn op een gebruinde huid minder goed te zien, wat behandelen bemoeilijkt. Dat houdt in dat u dus niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt. Als u behaarde benen heeft dan verzoeken wij u het te behandelen gebied te scheren twee dagen voor de behandeling.

De dag van de behandeling

Het te behandelen gebied moet goed schoon zijn. Gebruikt u geen bodylotion of (zelfbruinende) crème.

De behandeling

Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht. De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar de huid hoeft niet verdoofd te worden. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed. De laserpulsen voelen aan als warmte ‘prikjes’ op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden. Een behandeling duurt ongeveer 10 tot maximaal 45 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Het branderige gevoel dat tijdens de behandeling ontstaat, is na de behandeling direct verdwenen. Er kan nog wel sprake zijn van een lichte zwelling die na enkele uren tot een dag verdwijnt. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De kleur van de beenvaatjes verandert na de behandeling in licht rood. Sommige beenvaatjes zullen paars/blauw verkleuren. Dit zal na enkele weken verdwijnen, afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van het vaatje. De beenvaatjes verdwijnen niet in één keer, er zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Het is niet nodig om een steunkous te dragen na de behandeling.

U kunt de eerste 3 tot 4 dagen na de behandeling beter niet:

  • in een heet bad gaan;
  • naar de sauna gaan;
  • intensief sporten.

Om verkleuringen op het behandelde gebied te voorkomen mag u na de laserbehandeling minstens vier weken niet met uw benen in de zon.

Risico’s

Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan op de benen. Deze zullen vanzelf binnen enkele weken verdwijnen. Ook kan er nog enkele maanden een bruine verkleuring (vlek) op de benen zichtbaar zijn. Soms kunnen kleine blaren ontstaan, heel soms kan zo’n blaartje tot een littekentje leiden.

Vergoeding

De zorgverzekeraar geeft geen vergoeding voor de cosmetische laserbehandeling van kleine beenvaatjes.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht