KenniscentrumZiekten/aandoeningen › Haaruitval › Haaruitval

Haaruitval

Haaruitval is een vervelende aandoening. Er zijn meerdere vormen van haaruitval, met verschillende oorzaken. Hieronder staan huidaandoeningen waarbij haaruitval één van de klachten is.

Alopecia areata

Alopecia areata is een aandoening waarbij er spontaan kale plekken ontstaan in de behaarde gebieden. Meestal is dit op het hoofd. Soms zijn ook andere plekken aangetast, zoals de wimpers en de wenkbrauwen. In sommige gevallen is er sprake van gelijkmatige verspreiding van haaruitval of zelfs van uitval van al het hoofdhaar of lichaamshaar. De huid van de kale plekken ziet er normaal of lichtrood uit.
Lees meer over alopecia areata

Lichen planopilaris

Lichen planopilaris komt vooral bij vrouwen voor en kan een jeukend of branderig gevoel veroorzaken. Op de hoofdhuid zijn meerdere gebieden aangetast. De haarzakjes zijn ontstoken, waardoor er roodheid en schilfering rondom de haarzakjes ontstaat. In een later stadium ontstaat verlittekening. Dit betekent dat er geen nieuwe haren meer kunnen groeien.

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium is een vorm van gelijkmatig verspreide, overmatige haaruitval als gevolg van verstoring van de haarcyclus.

Lees meer over telogeen effluvium

Folliculitis decalvans

Folliculitis decalvans is een verlittekenende haarziekte. De ziekte kenmerkt zich door ontstoken haarzakjes. Door de ontsteking valt het haar uit. Hierdoor ontstaat verlittekening en kale plekken. De ontsteking kan zich verspreiden naar andere haarzakjes. De aandoening komt vooral voor op de kruin.

Deel deze pagina: