Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Couperosebehandeling met IPL

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Roodheid in het gezicht door couperose is goed te behandelen met IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL-techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Bij de behandeling met IPL penetreert de lichtbundel de huid en wordt door het bloed in de vaatjes opgenomen. Door de warmte die ontstaat, stolt het bloed en worden vaatjes vernietigd.

Vaak bestaat de behandeling van couperose uit een combinatie van een aantal behandelingen met de laser, gevolgd door nog één of twee behandelingen met IPL.

U komt niet voor deze behandeling in aanmerking als u:

  • Zwanger bent;
  • Borstvoeding geeft;
  • Het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • Tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.
  • Een huid met veel pigment (zongebruind of donkere huidskleur). De IPL-behandeling werkt het beste op een lichte huid.
  • Een koortslip heeft

 

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn drie tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds zes weken.

Resultaat van de behandeling

Als u zowel met de laser als met de IPL wordt behandeld zullen niet alle vaatjes geheel verwijderd worden, maar een afname van 70% is te verwachten. Het resultaat van de behandeling van de roodheid in het gelaat is lastiger en is niet geheel te voorspellen. De roodheid zal afnemen door de behandelingen met IPL. Het ontstaan van nieuwe haarvaatjes in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.

In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen

Probeer vanaf zes weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt, niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een BIG geregitreerde huidtherapeute. Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht. Het IPL-apparaat wordt op de huid gezet. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, afhankelijk van het te behandelen gebied. Maar de meeste patiënten verdragen de behandeling goed. Een verdoving is niet nodig. Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot enkele dagen. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken.

Tot zes weken na de laatste behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank. Gebruik ook geen zelfbruinende middelen. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Maak tot drie dagen na de behandeling geen gebruik van sauna of zwembad. Het effect van de behandeling ziet u niet direct, maar na vier tot zes weken.

Risico’s

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel u uiteraard behandeld wordt door kundige specialisten, is er bij elke behandeling een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico’s worden met u besproken tijdens het intakegesprek.

Voor alle IPL-behandelingen geldt dat tijdens de behandeling een kleine kans bestaat dat er teveel warmte in de huid ontstaat. Daardoor kunnen brandwondjes ontstaan die voor tijdelijk kleurverschil in de huid zorgen. Het pigment kan eerst wat donkerder kleuren om daarna juist wat lichter te worden dan de normale huidskleur. Het pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden. In de meeste gevallen zal dit volledig herstellen.

Vergoeding

De behandeling van couperose wordt in de regel niet vergoed door de zorgverzekering.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht