Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Acne-peeling en laserbehandeling

Combinatiebehandeling

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Er zijn meerdere factoren van invloed op het ontstaan van acne. Eén van die factoren is dat de talg niet goed weg kan omdat de porie in de huid verstopt is. De oorzaak van die verstopping is een opeenstapeling van oude huidcellen. De combinatiebehandeling van een acne-peeling en laserbehandeling is effectief bij acne. Deze behandeling kan worden gedaan tijdens of na de behandeling door de dermatoloog.

Bij een peeling brengt de huidtherapeut glycolzuur, een fruitzuur met een etsende werking op de huid aan. Hiermee wordt een dun laagje van de buitenste huidlaag verwijderd, waardoor de talg makkelijker kan afvloeien. Dit heeft een positief effect op acne. Een andere factor die een rol speelt bij het ontstaan van acne zijn bacteriën. De Nd:Yag-laser doodt bacteriën. Daarnaast verwarmt de laser de talg in de talgklieren, waardoor die vloeibaarder wordt en de poriën minder verstopt raken. Als bijkomend effect van de laser zal de huid direct reageren op de warmte door nieuw bindweefsel (collageen) aan te maken. Acne-littekentjes zullen hierdoor minder zichtbaar worden. Als de acne goed onder controle is en er geen nieuwe puistjes meer ontstaan kunnen eventuele restlittekens het meest effectief worden behandeld met een ander type laser, namelijk de de gefractioneerde CO2-laser.

U komt niet in aanmerking voor deze behandelingen als u:

  • Zwanger bent;
  • Borstvoeding geeft;
  • Het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • Allergisch bent voor één van de bestanddelen van de peeling.
  • Een koortslip heeft

 

In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen

Probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden. Ga niet onder de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crème. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. 
In de week voor de behandeling mag u het te behandelen gebied niet meer epileren, harsen of scrubben.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

Opbrengen van de peeling

Nadat de huid grondig is gereinigd, brengt de huidtherapeut de glycolzuurpeeling aan op de huid. De vloeistof kan een beetje branderig aanvoelen, maar dit trekt snel weg. Na een aantal minuten wordt het glycolzuur weer van de huid verwijderd. De peeling duurt ongeveer 15 minuten.

De behandeling met Nd:Yag laser

Na het verwijderen van de peeling zal de laserbehandeling plaatsvinden. Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De eerste ‘pass’ (laserlicht op de huid) vindt zonder contact met de huid plaats. Daarna wordt op de te behandelen huid een koude gel aangebracht en maakt de laser contact met de huid. De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar de huid hoeft niet verdoofd te worden. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed zonder verdoving. De laserpulsen voelen aan als warme ‘prikjes’ op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden. De totale combinatiebehandeling duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.

Deze behandeling wordt gedaan door een gediplomeerd BIG-geregistreerd huidtherapeut.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling van de peeling en/of Yag-laser over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken. Bescherm uw huid tot zes weken na de behandelingen goed tegen de zon door zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger te gebruiken. Ga ook niet onder de zonnebank. 

Aanvullende behandeling met de gefractioneerde CO2-laser

Als de acne goed onder controle is en er geen nieuwe puistjes meer ontstaan kunnen eventuele restlittekens het meest effectief worden behandeld met een ander type laser, namelijk de de gefractioneerde CO2-laser
Deze CO2-laser maakt vele kleine brandgaatjes in de huid. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht. De laserstraal dringt de huid binnen tot in de lederhuid (diepere huidlaag). Dit zorgt voor nieuw collageen waardoor de huid steviger en egaler wordt. Het gezonde weefsel rondom de behandelde huid zorgt dat het behandelgebied snel herstelt. 

Aantal behandelingen

Om een optimaal resultaat te verkrijgen zullen voor de peeling en/of Yag-laser zes behandelingen nodig zijn. Er zal tussen de behandelingen een rustperiode van twee weken zitten. Daarna kan iedere zes tot acht weken een onderhoudsbehandeling plaatsvinden. De behandeling van littekentjes met de gefractioneerde CO2-laser zal, afhankelijk van de ernst, één tot drie keer plaats vinden.

Bijwerkingen

De risico’s van deze peeling en de laser zijn minimaal omdat de peeling en YAG-laser behandelingen erg veilig zijn. Het is mogelijk dat na de behandeling een heftig branderig gevoel ontstaat. U kunt de huid dan koelen met een natte doek. De eerste 24 tot 48 uur kunnen roodheid, zwelling en puntvormige korstjes ontstaan in het behandelde gebied.

Ook de gefractioneerde CO2-laserbehandeling is erg veilig.en kent weinig risico’s. 


Vergoeding

De acne-peeling wordt vaak voor een deel vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering.
De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht