Acne-behandelingen
Gepubliceerd op: 21 januari 2022Acne (jeugdpuistjes) is een veelvoorkomend probleem waar vrijwel iedereen in de puberteit wel mee te maken krijgt. Soms blijft het bij enkele puistjes. Maar bij sommigen is het een uitgebreide huidaandoening die ook psychisch problemen kan geven. Bij acne ontstaan er mee-eters en puistjes vooral in het gelaat, maar ook op borst en rug. Meerdere factoren kunnen hierbij een rol spelen.
Dermatoloog
Acne zal in eerste instantie behandeld worden op het reguliere spreekuur van de dermatoloog. Een standaard behandeling voor acne bestaat niet. Ontstekingsverschijnselen worden anders behandeld dan mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekens, maar ook de leeftijd en het geslacht bepalen wat de beste behandeling is voor de patiënt.
Voor lichte vormen van acne worden in de regel middelen als crèmes en lotions voorgeschreven. Bij matige tot ernstige acne worden meestal ook aanvullend tabletten voorgeschreven (antibiotica, een anticonceptiepil, spironolacton of isotretinoïne).
Behandeling huidtherapeut
Bij lichtere vormen van acne, maar ook als aanvulling (finishing touch) op de behandeling die de dermatoloog doet, zijn behandelingen bij de huidtherapeut mogelijk. Ook als de huid na acne minder glad is en wat grover van structuur, kan een behandeling bij de huidtherapeut uitkomst bieden.
Restlittekens kunnen verbeterd worden door
- behandeling met de gefractioneerde CO2 laser of
- (middel)diepe peeling.
- Diepere kleine putjes (littekentjes) kunnen soms ook door de dermatoloog chirurgisch behandeld worden.
Vergoeding
Acne-behandeling door de huidtherapeut worden vaak voor een deel vergoed in het aanvullende pakket van de ziektekostenverzekering.
Laatst bijgewerkt op: 29 april 2024