Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Acne-peeling

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Er zijn meerdere factoren van invloed op het ontstaan van acne. Eén van die factoren is dat de talg niet goed weg kan omdat de porie in de huid verstopt is. De oorzaak van die verstopping is een opeenstapeling van oude huidcellen.

Bij een peeling brengt de huidtherapeut glycolzuur, een fruitzuur met een etsende werking op de huid aan. Hiermee wordt een dun laagje van de buitenste huidlaag verwijderd, waardoor de talg makkelijker kan afvloeien. Dit heeft een positief effect op de huid.

Een peeling voor acne kan worden gedaan tijdens of na de behandeling voor acne bij de dermatoloog.

U komt niet in aanmerking voor deze behandelingen als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • allergisch bent voor één van de bestanddelen van de peeling.
  • een koortslip heeft

 

In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen

Probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden. Ga niet onder de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crème. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. 
In de week voor de behandeling mag u het te behandelen gebied niet meer epileren, harsen of scrubben.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

Opbrengen van de peeling

Nadat de huid grondig is gereinigd, brengt de huidtherapeut de glycolzuurpeeling aan op de huid. De vloeistof kan een beetje branderig aanvoelen, maar dit trekt snel weg. Na een aantal minuten wordt het glycolzuur weer van de huid verwijderd. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Vaak treedt er de eerste uren na de behandeling een lichte roodheid op, deze verdwijnt na enkele uren weer.
De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken. Bescherm uw huid tot 6 weken na de behandelingen goed tegen de zon door zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger te gebruiken. Ga niet onder de zonnebank.

Aantal behandelingen

Om een optimaal resultaat te verkrijgen zijn zes tot acht behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zit een rustperiode van 2 weken. Na de kuur zijn onderhoudsbehandelingen mogelijk.

Bijwerkingen

De risico’s van deze peeling zijn minimaal omdat het een erg veilige behandeling is. Het is mogelijk dat na de behandeling een heftig branderig gevoel ontstaat. U kunt de huid dan koelen met een natte doek. De eerste 24 tot 48 uur kunnen roodheid, zwelling en puntvormige korstjes ontstaan in het behandelde gebied.

Vergoeding

De acne-peeling wordt vaak voor een deel vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht