Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Seborroïsch eczeem

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem, waarbij vooral het hoofd en gezicht zijn aangedaan. Het komt ongeveer bij 3% tot 5% van de bevolking voor. Seborroïsch eczeem komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Klachten

De klachten kunnen bestaan uit alleen wat lichte schilfering op het hoofd (roos) tot rode en jeukende plekken met een vettige, soms gelige schilfering. Het komt vooral voor op plekken met veel talgproductie, namelijk:

  • het behaarde deel van het hoofd;
  • de wenkbrauwen;
  • de neusplooien;
  • achter de oren.

Soms zijn ook de huidplooien aangetast: de navel, onder de borsten, de buikplooi, de liezen, de bilspleet, het gebied rond de anus.

Oorzaken

De gist Pityrosporum Ovale (ook Malassezia furfur genoemd) speelt een belangrijke rol bij deze eczeemvariant. Deze gist (een soort schimmel) komt bij iedereen voor op de huid maar bij mensen met seborrhoïsch eczeem wordt deze gist in grotere hoeveelheden dan normaal aangetroffen. Het afweersysteem van sommige mensen reageert op de gist met een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt de roodheid van het eczeem. Waarom sommige mensen aanleg hebben om op de gist te reageren en sommigen niet, is niet bekend.
Factoren als stress en lage luchtvochtigheid kunnen het eczeem uitlokken of de klachten verergeren.

Diagnose stellen

Meestal zijn de huidafwijkingen voldoende om een diagnose te kunnen herstellen. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig: weefselonderzoek (biopt), allergietesten of een huidkweek van schilfers.

Behandeling

Seborroïsch eczeem is een volledig onschuldige, maar vervelende en soms ontsierende aandoening. De aanleg voor deze vorm van eczeem valt niet weg te nemen, waardoor de huidafwijkingen vaak weer terugkomen na behandeling.

Het verloop van het eczeem is niet goed te voorspellen. Rustige periodes kunnen afgewisseld worden door periodes waarin de klachten verergeren.
De behandeling bestaat uit (ketaconazol)crème en/of shampoo die de gist aanpakken en een hormoonhoudende lotion en of crème om de roodheid te behandelen. Heel af en toe worden tabletten voorgeschreven die de gist doden of wordt UVB-lichttherapie gegeven. Dit laatste onderdrukt de ontstekingsreactie en wordt meestal alleen in het ziekenhuis toegepast.
Seborroïsch eczeem kan in sommige gevallen door de huisarts worden behandeld. Soms is het niet goed te zien om welke huidaandoening het gaat. Seborroïsch eczeem kan soms lijken op atopisch eczeem of rosacea. Dan is verwijzing naar de dermatoloog nodig. Ook bij erg veel eczeem is het verstandig om naar de dermatoloog te gaan.

 

Laatst bijgewerkt op: 20 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht