Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Operatieve behandeling spataderen

door de vaatchirurg

Gepubliceerd op: 24 januari 2022

Het operatief verwijderen van spataderen wordt gedaan door de vaatchirurg

Voor iedere patiënt wordt bekeken welke spataderbehandeling het meest geschikt is. Dit hangt onder andere af van de plaats van de spataderen en de ernst van de klachten

Operatiemogelijkheden

Afhankelijk van de plek van de spataderen zijn verschillende operaties mogelijk. Het is ook mogelijk dat meerdere methodes tegelijk worden toegepast:

Plaatselijk afbinden van de aderen (crossectomie)

Door een ader af te binden stroomt het bloed niet meer door, waardoor de spatader verdwijnt. Het afbinden van een spatader gaat via een kleine snede in de lies of in de knieholte. Het afbinden van de spatader heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. Het bloed stroomt vanzelf via andere bloedvaten.

Strippen van spataderen

Dit is een behandeling waarbij een grote inwendige spatader wordt verwijderd. Hiervoor wordt er een sneetje in de lies en één ter hoogte van de knie of het onderbeen gemaakt. Er wordt een draad ingebracht waarmee de spatader uit het been wordt gehaald. Het verwijderen van de spatader heeft geen gevolgen voor de afvoer van bloed uit de benen. Het bloed stroomt vanzelf via andere bloedvaten.

Verwijderen van oppervlakkige spataderen (convolutectomie)

Deze behandeling wordt uitgevoerd bij zeer uitgebreide zijtakspataderen (vertakkingen van een grote spatader) of als aanvulling op het strippen. De vaatchirurg maakt meerdere kleine sneetjes in het been. Vervolgens verwijdert de vaatchirurg de spataderen met een haakje. De wondjes worden gesloten met hechtstrips of onderhuidse hechtingen.

Meer informatie:

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht