Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Spataderen

Varices

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

In het algemeen spreekt men van spataderen, als er aan de benen duidelijk zichtbare (blauwe) aderen aanwezig zijn, die een kronkelig verloop hebben. Soms zijn de aderen verdikt.
Spataderen komen vooral voor op de benen, maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen. In de anus worden ze aambeien genoemd.

Spataderen zijn een veelvoorkomende aandoening. In Nederland heeft ongeveer één op de vier mensen er last van. Dit zijn vaker vrouwen dan mannen.

Lees ook het artikel 'Iedereen kan terecht voor een spataderbehandeling'

Klachten

Medisch gezien zijn spataderen ongevaarlijk, maar veel mensen vinden het geen mooi gezicht. Bovendien kunnen spataderen klachten veroorzaken zoals vermoeidheid en een zwaar gevoel in de benen. Dit gebeurt vooral aan het eind van de dag of na een lange periode staan.

Soms is er sprake van vochtophoping rond de enkels (oedeem). Ook dit neemt toe in de loop van de dag, na lang staan of bij warm weer. Als de vochtophoping lang aanhoudt, kunnen aan het onderbeen huidklachten ontstaan zoals pigmentvorming (verkleuring van de huid) en eczeem. Uiteindelijk kan dit leiden tot een open been (ulcus cruris).

Oorzaak

Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de aderen niet goed werken. Deze kleppen zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed naar het hart terugstroomt en niet kan teruglopen in de benen. In spataderen zijn deze kleppen beschadigd en kan het bloed terugstromen in de benen. Hierdoor neemt de druk in de aderen toe en zetten de aderen uit. Door deze uitzetting gaan de kleppen verderop in de ader niet goed meer dicht, waardoor spataderen zich steeds verder uitbreiden.

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op spataderen. Mensen met overgewicht en mensen die veel staan krijgen sneller spataderen. Soms speelt erfelijke aanleg een rol. Ook zwangerschap en hormonen kunnen spataderen veroorzaken. Trombose is een andere oorzaak van spataderen.

Diagnose stellen

De arts of verpleegkundig specialist onderzoekt de patiënt terwijl deze staat. Zij letten op huidveranderingen en zichtbare en voelbare spataderen. Om een compleet beeld te krijgen wordt er een duplexonderzoek van de aderen gedaan.

Behandelmogelijkheden

Bij spataderen zijn er meerdere behandelingen mogelijk. In overleg met de vaatchirurg wordt de behandeling bepaald. In het Slingeland Ziekenhuis worden de volgende behandelmogelijkheden aangeboden:

Het resultaat van een spataderbehandeling is afhankelijk van de omvang en de oorzaak van de spataderen. Bij de ene persoon komen de spataderen snel terug, bij de andere blijven ze een aantal jaren weg. De behandeling van spataderen kan ervoor zorgen, dat de klachten verdwijnen. De kans om op een andere plek nieuwe spataderen te ontwikkelen, wordt door de behandeling niet verkleind.

Folders m.b.t. spataderen

Vergoeding van de behandeling

Tegenwoordig worden spataderbehandelingen niet altijd meer vergoed. Dit hangt af van een aantal criteria. De dermatoloog of vaatchirurg kan u vertellen of u in aanmerking komt voor vergoeding.

Adviezen bij spataderen

Welke behandeling er ook gekozen is, het is voor mensen met spataderen altijd belangrijk om voldoende te bewegen. Het is verstandig om één tot twee uur per dag te wandelen. Door lang staan of stilzitten, door zwaar tillen en door warmte kunnen de klachten verergeren. Bij langdurig zitten kan het verstandig zijn de benen hoog te leggen.

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut