Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Behandeling van spataderen

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Voor mensen met spataderen zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste past, is onder andere afhankelijk van de ernst van de klachten, de dikte van de spatader en het verloop van de spatader. Een aantal behandelingen kan op de polikliniek Dermatologie plaatsvinden. Voor andere behandelingen wordt u verwezen naar de vaatchirurg.

In het Slingeland Ziekenhuis worden de volgende behandelingen bij spataderen aangeboden:

 • Spataderbehandeling met steunkousen
  De behandeling met steunkousen is erop gericht, dat er zo weinig mogelijk bloed ‘terugloopt’ naar de voeten. Dit komt door de druk van de steunkous. De klachten bij spataderen verminderen hierdoor.
 • Wegspuiten van spataderen
  Eén van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten wegspuiten van de spataderen. Dit is een behandeling die de dermatoloog op de polikliniek uitvoert. Deze behandeling wordt ook wel sclerocompressietherapie genoemd.
 • Laserbehandeling
  De laserbehandeling bij spataderen is een gunstig alternatief voor het operatief verwijderen van spataderen. Deze behandeling wordt door de vaatchirurg uitgevoerd en is geschikt voor patiënten met spataderen die niet te dicht onder de huid liggen, niet te kronkelig verlopen en een bepaalde dikte hebben. Door de warmte van de laserdraad wordt de spatader opzettelijk beschadigd. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Daarna verandert het bloedvat binnen enkele weken in littekenweefsel.
 • Operatieve behandeling van spataderen (vaatchirurg)
  Afhankelijk van de plek van de spataderen zijn meerdere operaties mogelijk. Het is ook mogelijk dat meerdere methodes tegelijk worden toegepast.

Vergoeding van de behandeling van spataderen
Tegenwoordig worden spataderbehandelingen niet standaard meer vergoed. Dit hangt af van een aantal criteria. De dermatoloog of vaatchirurg kan u vertellen of u voor vergoeding in aanmerking komt.
 

Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut