Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Huidverbetering met glycolzuurpeeling (chemische peeling)

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Door zon, roken, stress en hormonale veranderingen wordt dit proces versneld. De huid is opgebouwd uit miljoenen cellen en kan met het vorderen van de leeftijd, steeds moeilijker dode of beschadigde huidcellen vervangen door gezonde nieuwe huidcellen. Het resultaat is een vale, grauwe vlekkerige huid.

Met een glycolzuurpeeling haalt de huidtherapeut het buitenste laagje van de huid af. Hierdoor gaat de huid er jonger en frisser uitzien. Ook verbetert de teint van de huid. Verder wordt de huid iets steviger door de vorming van nieuw bindweefsel.

U komt niet in aanmerking voor deze behandelingen als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • allergisch bent voor één van de bestanddelen van de peeling.
  • een koortslip heeft

 

In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen

Probeer vanaf zes weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt, niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. In de week voor de behandeling mag u het te behandelen gebied niet meer epileren, harsen of scrubben.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

Opbrengen van de peeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een BIG geregistreerde huidtherapeut. Nadat de huid grondig is gereinigd, brengt de huidtherapeut de glycolzuurpeeling aan op de huid. De vloeistof kan een beetje branderig aanvoelen, maar dit trekt snel weg. Na een aantal minuten wordt het glycolzuur weer van de huid verwijderd. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Vaak treedt er de eerste uren na de behandeling een lichte roodheid op, deze verdwijnt na enkele uren weer.
De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken. Bescherm uw huid tot 6 weken na de behandelingen goed tegen de zon door zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger te gebruiken. Ga niet onder de zonnebank.

Aantal behandelingen

Om een optimaal resultaat te verkrijgen zijn over het algemeen zes behandelingen nodig met oplopende sterktes. Tussen de behandelingen zit een rustperiode van twee weken. Na deze behandelingen is eens in de acht weken een onderhoudsbehandeling mogelijk.

Bijwerkingen

Het is mogelijk dat na de behandeling een heftig branderig gevoel ontstaat. U kunt de huid dan koelen met een natte doek. De eerste 24 tot 48 uur kunnen roodheid, zwelling en puntvormige korstjes ontstaan in het behandelde gebied.

Vergoeding

De huidverbeterende behandeling wordt in de regel niet vergoed door de zorgverzekering.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht