Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Huidverbetering door peeling en laserbehandeling

Combinatiebehandeling

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Huidverbetering door een peeling te combineren met een laserbehandeling is zeer effectief. Door een oppervlakkige chemische peeling te combineren met een laserbehandeling voor de dieper gelegen huidlagen, treedt een positieve verandering van de huid op. De buitenste huidlaag wordt stralender en krijgt een betere teint. De laser stimuleert de aanmaak van collageen, dat zorgt voor een stevigheid van de huid. Deze vorm van behandelen wordt ook wel ‘skin rejuvenation’ genoemd.

U komt niet in aanmerking voor deze behandelingen als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.
  • allergisch bent voor één van de bestanddelen van de peeling.
  • een koortslip heeft

 

In de weken voor de behandeling en tussen de behandelingen

Probeer vanaf zes weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt, niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. In de week voor de behandeling mag u het te behandelen gebied niet meer epileren, harsen of scrubben.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

Glycolzuurpeeling in combinatie met de laserbehandeling

Voor huidverbetering is de combinatie van een peeling met een laserbehandeling het meest effectief.
Voor de peeling gebruikt de huidtherapeut glycolzuur, een fruitzuur met een etsende werking op de huid. Het bovenste laagje huidcellen wordt met dit zuur verwijderd. De huid wordt hierdoor stralender en krijgt een betere teint. Na de peeling zal de huid met de laser (Nd:Yag) worden behandeld. Hiermee wordt de diepere huidlaag aangepakt. De laser dringt dieper in de huid door en laat de buitenste huidlaag intact. Zo wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd, waardoor de huid steviger wordt.

Opbrengen van de peeling

Nadat de huid grondig is gereinigd, brengt de huidtherapeut de glycolzuurpeeling aan op de huid. De vloeistof kan een beetje branderig aanvoelen, maar dit trekt snel weg. Na een aantal minuten wordt het glycolzuur weer van de huid verwijderd. De peeling duurt ongeveer 15 minuten.

De behandeling met ND:Yag laser

Na het verwijderen van de peeling zal de laserbehandeling plaatsvinden. Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De eerste ‘pass’ (laserlicht op de huid) vindt zonder contact met de huid plaats. Daarna wordt op de te behandelen huid een koude gel aangebracht en maakt de laser contact met de huid. De behandeling met ND:Yag laser is enigszins pijnlijk maar de huid hoeft niet verdoofd te worden. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed. De laserpulsen voelen aan als warmte ‘prikjes’ op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden.

De totale combinatiebehandeling duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droog deppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne crèmes gebruiken. Bescherm uw huid tot zes weken na de behandelingen goed tegen de zon door zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger te gebruiken. Ga ook niet onder de zonnebank.

Aantal behandelingen

Om een optimaal resultaat te verkrijgen zijn zes behandelingen nodig. Er zit een rustperiode van twee weken tussen de behandelingen.

Bijwerkingen

De risico’s van deze peeling en de ND:Yag laser zijn minimaal omdat beide behandelingen erg veilig zijn. Het is mogelijk dat na de behandeling een heftig branderig gevoel ontstaat. U kunt de huid dan koelen met een natte doek. De eerste 24 tot 48 uur kunnen roodheid, zwelling en puntvormige korstjes ontstaan in het behandelde gebied.

Gefractioneerde CO2 laser 

Voor een nog effectievere huidverbetering kan ook gekozen worden voor behandeling met de gefractioneerde CO2 laser.

Vergoeding

De huidverbeterende behandeling wordt in de regel niet vergoed door de zorgverzekering. De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Deze behandeling wordt gedaan door een gediplomeerd BIG-geregistreerd huidtherapeut.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht