Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Couperosebehandeling met laser

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Duidelijke vaattekening op de huid door couperose is goed te behandelen met laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het vaatje vernietigd waarna het verdwijnt.

U komt niet voor deze laser behandeling in aanmerking als u:

  • Infecties heeft in het te behandelen gebied;
  • Zwanger bent;
  • Borstvoeding geeft;
  • Het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • Tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.
  • Een koortslip heeft

Over het algemeen zijn twee tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds zes weken.

Resultaat van de behandeling

Niet alle vaatjes kunnen geheel verwijderd worden met een laserbehandeling, maar een afname van 70% is te verwachten. Het ontstaan van nieuwe haarvaatjes in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.

In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen

Probeer de zon zoveel mogelijk te mijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Dit betekent tevens dat u niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling

Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht.Het laser-apparaat wordt op de huid gezet.
De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar de huid hoeft niet verdoofd te worden. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed zonder verdoving. De laserpulsen voelen aan als warme ‘prikjes’ op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden. Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Deze behandeling wordt gedaan door een gediplomeerd BIG-geregistreerd huidtherapeut.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken. Maak tot drie dagen na de behandeling geen gebruik van sauna of zwembad.

Tussen de behandelingen door en tot zes weken na de laatste behandeling, moet u de zon zoveel mogelijk vermijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Dit betekent dat u ook niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt.

Risico’s

De behandeling van couperose met een laser is zeer veilig. In uitzonderlijke gevallen kan er een korstje ontstaan op de behandelde huid of een klein putje in de huid ter grootte van een speldenknop.

Vergoeding

De behandeling van couperose wordt in de regel niet vergoed door de zorgverzekering.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht