Acne ectopica
Ontsteking van de haarzakjes in huidplooien
Gepubliceerd op: 20 januari 2022Acne ectopica, ook wel hidradenitis genoemd, is een ontsteking in de huidplooien. Onder huidplooien verstaan we:
- de oksel;
- de liezen;
- de huid onder de borsten;
- de venusheuvel;
- de schaamlippen;
- de balzak;
- het gebied rond de anus;
- het gebied rond de billen.
De aandoening lijkt op acne vulgaris (jeugdpuistjes).
Acne ectopica ontstaat tijdens of na de puberteit en komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Ongeveer 1% van de bevolking heeft er last van.
Klachten bij acne etopica
De klachten bestaan uit pijnlijke ontstekingen in de huidplooien. De haarzakjes in de huid raken ontstoken. Dit worden rode plekken of verdikkingen. Deze plekken kunnen steeds groter worden en zelfs openbarsten waarbij er pus en talg vrijkomt. Bij de genezing kunnen er littekens ontstaan. Soms zoekt het pus een andere uitweg en ontstaan er gangetjes in de huid. Ook kunnen mee-eters (comedonen) en holtes in de huid (cystes) ontstaan.
Oorzaak
De oorzaak van acne ectopica is niet precies bekend. Er zijn wel factoren bekend die van invloed zijn op de ontwikkeling van acne ectopica. Zo speelt erfelijke aanleg een rol, maar ook overgewicht, roken en hormonen. Sommige vrouwen hebben meer klachten rond de menstruatie. Klachten kunnen ook veranderen onder invloed van een zwangerschap of de menopauze.
Hoewel in de ontstekingen vaak bacteriën worden gevonden, is het niet duidelijk of deze een rol spelen bij het veroorzaken van de klachten.
Diagnose stellen
De diagnose wordt gesteld door de dermatoloog op basis van de klachten en verschijnselen. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.
Behandelmogelijkheden
Er bestaat geen definitieve genezende behandeling voor acne ectopica. Zelfs als de behandeling succesvol is, kan de aandoening later terugkomen. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig.
Leefstijladviezen
Meestal wordt begonnen met leefstijladviezen, zoals:
- afvallen;
- stoppen met roken;
- niet te strak zittende kleding en katoenen ondergoed dragen.
Daarnaast wordt een goede hygiëne aangeraden met het gebruik van bacteriedodende zeep.
Medicijnen
Om afsluiting van de haarzakjes te voorkomen, wordt crème die de huid ontschilfert geadviseerd, zoals resorcinolcrème of salicylzuurhoudende crème. Hieraan wordt meestal gedurende enkele maanden een antibioticum of een combinatie van antibiotica toegevoegd. Niet alleen vanwege het antibacteriële effect, maar ook vanwege de ontstekingsremmende werking.
Vrouwen kunnen een speciale anticonceptiepil met het geneesmiddel cyproteronacetaat gaan gebruiken.
Andere behandelingen in de vorm van tabletten zijn:
- van vitamine-A-zuur afgeleide medicijnen, die de talgklierproductie remmen;
- corticosteroïden (prednison);
- het ontstekingsremmende medicijn dapson.
Operatieve behandeling
Als medicijnen en de leefstijlverandering niet voldoende resultaat geven, is een chirurgische behandeling te overwegen. Een mogelijkheid is dat de cysten en gangetjes in de huid onder plaatselijke verdoving worden weggebrand (deroofing). Ook kan weefsel worden weggesneden, waarbij soms een huidtransplantaat nodig. Na een operatie ontstaan er littekens.
Laserbehandeling
Ook een laserbehandeling behoort tot de mogelijkheden. Hierbij worden de aanwezige gangetjes (fistel) bloot gelegd door middel van de laser waardoor er geen ontstekingen meer kunnen ontstaan in dit gebied. Ook na een laserbehandeling kan littekenvorming ontstaan. Het duurt een aantal weken voordat de huid weer genezen is na de behandeling.
Ook na een chirurgische behandeling of een laserbehandeling kan acne ectopica weer terugkomen.
Biological
Als laatste mogelijkheid kan behandeling met een biological overwogen worden (Infliximab of Adalimumab). Er is nog niet heel veel ervaring met deze 'nieuwe' middelen en het zijn dure medicijnen. Daarom eisen de zorgverzekeraars dat deze middelen pas als laatste mogelijkheid voor behandeling overwogen worden.
Laatst bijgewerkt op: 20 januari 2022