Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Wondroos

Erysipelas

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Wondroos is een huidontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën. Door een beschadiging van de huid kan de bacterie de huid binnendringen. Wondroos zit meestal in het gezicht of op een arm of been. Het begint rondom het ontstoken wondje maar kan zich snel uitbreiden.

Wondroos is een infectie van de huid, waarbij ook het lymfesysteem uitgebreid betrokken is. Het lymfesysteem zorgt ervoor dat het weefselvocht afgevoerd wordt naar de bloedvaten.

In het algemeen wordt met erysipelas een infectie van de bovenste huidlagen bedoeld.  Zit de infectie wat dieper en is ook het onderhuidse vetweefsel aangetast, dan wordt de infectie een cellulitis genoemd (Niet te verwarren met cellulite, putjes in de benen). Erysipelas en cellulitis zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Klachten

De klachten bestaan uit het plotseling rood, warm, gezwollen en pijnlijk worden van de huid. Daarnaast ontstaan er soms met vocht, pus of bloed gevulde blaren en zijn de lymfeklieren in de buurt pijnlijk en opgezwollen. Bij een wondroos voelt men zich over het algemeen ziek en meestal is hierbij ook sprake van koorts, koude rillingen en soms ook misselijkheid en braken. Na een infectie blijft de huid soms wat bruin verkleurd en in geval van een wondroos aan de benen kan het zijn dat het been naderhand wat dikker en een beetje rood blijft.

Oorzaak

Wondroos wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal is dit een streptokok. Deze bacterie kan op de niet-beschadigde huid aanwezig zijn zonder ziekteverschijnselen te geven. Om een infectie (en dus wondroos) te veroorzaken moet de bacterie in de huid dringen en dus een ingang hebben. Dit wordt de 'port d’entrée' genoemd. Deze ingang kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie tussen de tenen zijn, wondje, eczeem of een open been.

Ook lymfoedeem (stapeling van weefselvocht na beschadiging van het lymfesysteem door bijvoorbeeld eerder ontstane wondroos of een operatie) is een risicofactor voor het ontstaan van wondroos. Je kunt dus lymfoedeem krijgen van wondroos en dit vergroot weer de kans op het opnieuw krijgen van wondroos.

Diagnose stellen

Meestal wordt de diagnose gesteld door de huid te onderzoeken. Soms wordt met een wattenstaaf een kweek afgenomen op plaatsen waar de huid beschadigd is, om te laten onderzoeken op aanwezigheid van bacteriën.

Behandelmogelijkheden

De behandeling bestaat uit het gebruik van een antibioticum. Afhankelijk van de ernst van de infectie gebeurt dit in de vorm van tabletten of door middel van een infuus. Voor de toediening door middel van een infuus is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Daarnaast is het van belang om, als dit mogelijk is, de zwelling te behandelen door middel van zwachtels. Op deze manier komt het antibioticum beter op de plek van de infectie in de huid. Als het been naderhand ook nog wat dikker blijft, is het dragen van een steunkous aan te raden. Het is natuurlijk van belang dat de port d’entrée goed behandeld wordt.
Soms hebben mensen zo vaak een wondroos dat ze iedere drie of vier weken een antibioticuminjectie moeten krijgen om de infectie te voorkomen.

Samenwerking met internisten

Bij een ernstig zieke patiënt vindt het stellen van de diagnose en de behandeling plaats door samenwerking van de internist en de dermatoloog.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 maart 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut