Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Wondexpertisecentrum

Gespecialiseerde zorg voor complexe en moeilijk genezende wonden

Gepubliceerd op: 04 juli 2024

Het Wondexpertisecentrum (Wondcentrum) is een multidisciplinair team binnen het Slingeland Ziekenhuis waar patiënten terecht kunnen voor gespecialiseerde zorg bij complexe wonden en wonden die moeilijk genezen. Het team werkt bij de behandeling nauw samen met huisartsen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen in de regio. De huisarts of behandelend specialist kan de patiënt verwijzen naar het Wondexpertisecentrum (WEC).  

Zorgpaden

Op basis van de verwijzing en bij het eerste bezoek aan het Wondexpertisecentrum wordt beoordeeld waar de wond van een patiënt het beste behandeld kan worden (bepalen zorgpad). Binnen het WEC zijn drie zorgpaden:

  • (diabetische) Voetenpoli
  • wondpoli Dermatologie
  • wondpoli Chirurgie

Wondbehandeling

De wondbehandeling begint met het verzamelen van gegevens over het ontstaan van de wond en over uw gezondheidssituatie. De verpleegkundig specialist of arts beoordeelt in welke fase van genezing de wond zich bevindt en stelt de diagnose. 

Aanvullende onderzoeken

Zo nodig wordt er aanvullend onderzoek gedaan om de diagnose te kunnen stellen. Enkele veelvoorkomende onderzoeken zijn:

  • Bloedonderzoek: voor het bepalen van bloedwaarden zoals ontstekingswaarden, cholesterolgehalte of de bloedglucosewaarde.
  • Bacteriologisch onderzoek: hiermee wordt bepaald of er bacteriën aanwezig zijn die de wondgenezing negatief beïnvloeden.

Bij wonden aan de benen of voeten:

  • Enkel-armindex of de teen-armindex: hierbij wordt de bloeddruk aan de armen en benen of tenen gemeten. Het is een echografie van de aderen. Deze onderzoeken geven informatie over de doorbloeding van de benen.
  • Röntgenonderzoek: hiermee is de kwaliteit van het bot en een eventuele afwijkende stand te beoordelen.

In overleg met de patiënt wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling van wonden is gericht op de wondgenezing en (indien van toepassing) op het verminderen van pijn en het bestrijden van onaangename geur. Daarnaast richt de wondbehandeling richt zich ook op andere factoren die van invloed kunnen zijn op de wondgenezing, zoals leefstijl en medicijngebruik. 

De wondbehandeling vindt plaats in het Wondexperisecentrum in het ziekenhuis en bij de patiënt thuis, veelal in samenwerking met de thuiszorg.

Voetenpolikliniek voor de diabetische voet

De multidisciplinaire voetenpolikliniek voor de diabetische voet is onderdeel van het wondexpertisecentrum. De Voetenpoli is een behandelcentrum voor patiënten met chronische en acute wondproblemen bij diabetes mellitus.

Het behandelend team van de Voetenpoli bestaat uit een wondconsulent, verpleegkundig specialist, vaatchirurg, internist, revalidatiearts, orthopedisch schoenmaker en podotherapeut. Afhankelijk van de wond(en) zullen de verschillende teamleden betrokken zijn bij de behandeling. Voor patiënten van de Voetenpoli zijn de wondconsulent en de verpleegkundig specialist aanspreekpunt.

Open been

De zorg voor een open been vindt plaats op de polikliniek Dermatologie, locatie Gezellenlaan. De eerste afspraak vindt wel plaats op de hoofdlocatie in het Slingeland Ziekenhuis omdat hier de vaatonderzoeken plaatsvinden. Mensen met een open been ofwel ulcus cruris zijn gebaat bij een behandeling op maat. Zij worden eerst uitgebreid onderzocht door de verpleegkundig specialist. Vaak is er sprake van vocht in de benen (oedeem) en daardoor slecht genezende wonden. Vochtregulatie door middel van zwachtelen en het dragen van steunkousen is dan de basis van de behandeling.

Het aantal wondbehandelingen hangt af van de grootte en diepte van de wond. Sommige wonden worden dagelijks behandeld, andere wonden één keer per week. Wonden aan het onderbeen worden over het algemeen twee keer per week behandeld. Het is de bedoeling om wonden niet te veel aan te raken en voldoende rust te geven.

Specialistische wondzorg

Op de polikliniek voor specialistische wondzorg is aandacht voor patiënten met moeilijk genezende en chronische wonden. Dit kunnen wonden zijn ontstaan door een operatie, maar ook wonden ten gevolge van een ongeval, brandwonden of doorligwonden.Er wordt gebruik gemaakt van moderne technieken en materialen om de wonden te behandelen.

Maden- en vacuümtherapie

Twee bijzondere therapieën zijn maden- en vacuümtherapie. Bij madentherapie wordt gebruik gemaakt van speciaal gekweekte steriele maden. Maden zorgen voor het opruimen van dood weefsel in niet-genezende wonden. Bij een chirurgische ingreep bestaat de kans dat ook gezond weefsel wordt beschadigd en dat gebeurt bij de maden niet.
Bij vacuümtherapie wordt een pompje gebruikt dat de wond vacuüm zuigt, hierdoor worden wondvocht en bacteriën weggetrokken en gaan nieuwe cellen makkelijker groeien.

Pijnklachten

Pijn kan vertragend werken op wondgenezing, omdat het een gezonde nachtrust kan verstoren die nodig is voor herstel. Daarnaast kan pijn u belemmeren voldoende te bewegen, wat nodig is voor een goede doorbloeding. Het is belangrijk om pijnklachten te melden, zodat dit aangepakt kan worden.

Wat kunt u zelf doen

Door een gezonde leefstijl kunt u zelf bijdragen aan optimale omstandigheden voor de wondgenezing. Belangrijk voor snelle genezing zijn:

  • gezonde voeding;
  • een gezond gewicht;
  • voldoende rust;
  • voldoende beweging (minimaal 5 dagen in de week een half uur per dag wandelen);
  • goede hygiëne;
  • niet roken;
  • goed passende kleding en schoenen.

Laatst bijgewerkt op: 22 juli 2024

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut