Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Verwijdering van goedaardige moedervlekken

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Voor het verwijderen van goedaardige moedervlekken uit cosmetisch oogpunt, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog. Er is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen. Maar moedervlekken die goedaardig zijn kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren. Ze kunnen op de huid liggen of in de huid, maar ook een wratachtige vorm hebben. Ook variëren ze in kleur, grootte en vorm.

U kunt besluiten dat u een goedaardige moedervlek toch wilt laten verwijderen om cosmetische redenen. Zo kunnen ook volkomen onschuldige pukkels (huidskleurige bolvormige moedervlekken) worden verwijderd als deze als storend worden ervaren.

Kwaadaardig of goedaardig

Moedervlekken zijn goedaardige ophopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel: vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo’n 25 per persoon. Soms veranderen moedervlekken in een melanoom (huidkanker). Moedervlekken die geleidelijk of plotseling veranderen kunnen verdacht zijn. Bij verdenking op kwaadaardigheid zal de huisarts u doorsturen naar de dermatoloog voor nader onderzoek.

Onderzoek door de dermatoloog

De dermatoloog zal niet alleen de moedervlek waar het om gaat bekijken, maar onderzoekt uw hele huid. De moedervlekken zullen soms bekeken worden door een vergrootglas (dermatoscoop). Op grond van dit onderzoek kan de dermatoloog beoordelen of de moedervlekken onschuldig zijn. Bij verdenking op kwaadaardigheid of als er enige twijfel is, zal een moedervlek altijd weggehaald worden.

Zie ook:

 

Behandeling

Er zijn voor verwijdering van een goedaardige moedervlek meerdere mogelijkheden:

  • Coaguleren (wegbranden)
  • Curetteren (wegschaven)
  • Excideren (wegsnijden)

  • Ablatieve CO2 laser (niet-chirurgische ingreep)
    Deze laserbehandeling is een alternatief voor de operatieve ingrepen van goedaardige moedervlekken. De ablatieve CO2-laser zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid verdampt. Hierdoor kan heel precies laag voor laag overtollig weefsel verwijderd worden. 

De dermatoloog bekijkt per geval welke van deze methoden het meest geschikt is.

Wegbranden (coaguleren)

Coagulatie is een techniek waarbij het huidweefsel wordt weggebrand. Wanneer de dermatoloog vaststelt dat de moedervlek geschikt is om met coagulatie te verwijderen wordt de te behandelen plek ontsmet en verdoofd met een injectie. Vervolgens moet het lichaam van de patiënt in verband met de elektrische geleiding worden geaard door een sticker die op de huid wordt geplakt, de neutraalplaat. De dermatoloog brandt vervolgens met een ander staafje dat verbonden is met een elektrisch apparaat, de moedervlek weg. Er blijft een brandwondje achter dat binnen twee tot drie weken geneest.

Curetteren (wegschaven)

De huid onder en rondom de moedervlek wordt voor het wegschaven verdoofd met een injectie. Hierna tilt de dermatoloog met een pincet de moedervlek op en schaaft met behulp van een zeer scherp mesje de moedervlek af. Zo ontstaat een oppervlakkig schaafwondje. Na enkele maanden zal het roze vlekje dat achterblijft op de huid ook zijn bijgekleurd.

Wegsnijden (excideren)

Een excisie (letterlijk 'uitsnijden') is de operatieve behandeling van een huidafwijking waarbij het afwijkende weefsel wordt uitgesneden. Het te behandelen gebied wordt schoongemaakt met een desinfecterend middel en verdoofd door een injectie. Met een chirurgisch mesje snijdt de dermatoloog de moedervlek uit de huid. De wondranden worden gehecht en een hechtpleister bedekt het wondje. Dit wondje zal binnen een aantal weken genezen.

Risico's

De dermatoloog zal de meest geschikte behandelmethode met bijbehorende (kleine) risico's met u doornemen.

Vergoeding

Als de huisarts u doorstuurt omdat er twijfel over mogelijke kwaadaardigheid is van een of meerdere moedervlekken, wordt de beoordeling van uw huid en het verwijderen van de moedervlek(ken) vergoed door de zorgverzekering.Het verwijderen van goedaardige moedervlekken uit cosmetisch oogpunt wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

De prijs van een cosmetische behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 27 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut