Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Verwijderen van ouderdomswratjes

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Ouderdomswratjes (verrucae seborrhoicae) komen vaak voor en zijn goedaardige vormsels van de huid. Er is geen medische reden om een goedaardig wratje te verwijderen. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil. Ook kunnen de wratjes snel worden stuk gekrabd. Voor het verwijderen van ouderdomswratjes, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog.

Ouderdomswratjes zijn geen echte wratten en dus ook niet besmettelijk omdat ze niet door een virus zijn ontstaan. Ze kunnen diverse vormen en kleuren hebben. In het begin zijn ze vaak klein en licht van kleur. Later kunnen ze groter, dikker en donkerder worden, hoewel ze nooit kwaadaardig zullen zijn. Ze komen overal op het lichaam voor, maar vooral in het gezicht bij de slapen, op de rug, onder de borsten en op de buik. Een variant die veel voorkomt bij mensen met een donkerdere huidskleur is dermatosis papulosa nigra. Deze wratjes zijn veel kleiner en zitten vooral in het gelaat en in de hals.

Voorkomen

Naar mate men ouder wordt zal het aantal ouderdomswratjes ook toenemen, hoewel ze ook bij mensen van rond de 30 jaar al geregeld voorkomen. Mannen en vrouwen hebben er evenveel last van, maar sommige personen hebben er meer aanleg voor dan anderen.

De behandeling

Deze wratjes kunnen eenvoudig en snel verwijderd worden door de dermatoloog. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 30 minuten tijd voor nodig zijn. Er zijn meerdere technieken mogelijk. Afhankelijk van grootte en plaats zal er gekozen worden voor excochleeren (afschrapen), bevriezen met vloeibare stikstof, coaguleren (wegbranden) of behandeling met CO2 laser. Bij afschrapen wordt de wrat met een curette weggeschraapt. Grote wratten worden meestal eerst verdoofd.

Behandeling Dermatosis papulosa nigra

Een variant die veel voorkomt bij mensen met een donkerdere huidskleur is dermatosis papulosa nigra. Deze wratjes zijn veel kleiner en zitten vooral in het gelaat en in de hals. Dermatosis papulosa nigra kan het beste behandeld worden door electrocoagulatie (wegbranden). Coagulatie is een techniek waarbij het huidweefsel wordt weggebrand. De te behandelen plek wordt ontsmet maar hoeft niet verdoofd te worden. Vervolgens moet het lichaam van de patiënt in verband met de elektrische geleiding worden geaard door middel van een bepaalde sticker die op de huid wordt geplakt, de neutraalplaat. De dermatoloog brandt vervolgens met een ander staafje, dat verbonden is met een elektrisch apparaat, het wratje weg. Er blijft een brandwondje achter dat binnen één tot twee weken geneest.

Na de behandeling

Na de behandeling ontstaat een oppervlakkig schaafwondje.

Risico's

Bijwerkingen van de behandeling van ouderdomswratjes zijn uiterst zeldzaam. De wondjes genezen over het algemeen zonder litteken achter te laten, soms treedt er enige (tijdelijke) verkleuring van de huid op.

Laserbehandeling

Deze Ablatieve CO2 laser is ook een mogelijke behandeling van ouderdomswratjes. De ablatieve CO2-laser zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid verdampt. Hierdoor kan laag voor laag overtollig weefsel verwijderd worden. 

Vergoeding

Behandeling van ouderdomswratjes wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht