Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Lichen sclerosus

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Lichen sclerosus is een goedaardige huidaandoening, voornamelijk in de schaamstreek, waarbij de huid langzaam minder elastisch wordt. Dit wordt verlittekening genoemd. Door deze verlittekening wordt de huid plaatselijk strakker en wit van kleur.
Deze huidaandoening komt niet zo vaak voor en bijna alleen bij volwassenen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

Lichen sclerosus uit zich vooral in de schaamstreek;

  • op de schaamlippen en rond de anus bij vrouwen
  • aan de penis en voorhuid bij mannen.

Heel af en toe komt de huidziekte voor op de romp en nog minder vaak op het mondslijmvlies.

Vooral de huidafwijkingen in de schaamstreek veroorzaken klachten in de vorm van jeuk en pijn. Ook kan verlittekening bij vrouwen leiden tot vergroeiing van de schaamlippen met de clitoris en vernauwing van de vagina-ingang. Bij mannen kan lichen sclerosus leiden tot vernauwing van de voorhuid of de plasbuis. Door de verlittekening kan geslachtsgemeenschap pijnlijk worden.

Oorzaak

De oorzaak van lichen sclerosus is niet bekend. Het feit dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen suggereert een oorzaak op hormonaal gebied. Ook wordt gedacht dat er sprake is van een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem cellen van de eigen huid en slijmvliezen aantast.

Diagnose stellen

De huidafwijkingen zijn vaak duidelijk genoeg om de diagnose te kunnen stellen. Soms is een biopt (weefselonderzoek) nodig om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De behandeling bestaat voornamelijk uit het gebruik van hormoonzalven. Hiermee verminderen klachten als jeuk en pijn en wordt het risico op verlittekening en vergroeiing verkleind. Vernauwing van de voorhuid kan het best verholpen worden met een besnijdenis.

Lichen sclerosus is een chronische aandoening.
In zeldzame gevallen ontstaat huidkanker op de plaats waar de huid is aangetast. Patiënten wordt daarom geadviseerd zich jaarlijks te laten controleren door de dermatoloog.

 

Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht