Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Lichen planopilaris

Ontsteking van de haarzakjes op de hoofdhuid

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Lichen planopilaris is een haarziekte waarbij er sprake is van ontstoken haarzakjes op de hoofdhuid. Dit leidt uiteindelijk tot verlittekening van de hoofdhuid. Dat betekent dat in de aangetaste huid geen haren meer kunnen groeien. Deze aandoening komt soms voor bij patiënten met de huidafwijking lichen planus.

Klachten

Lichen planopilaris komt vooral bij vrouwen voor en kan een jeukend of branderig gevoel veroorzaken. Op de hoofdhuid zijn meerdere gebieden aangetast. De haarzakjes zijn ontstoken, waardoor er roodheid en schilfering rondom de haarzakjes ontstaat. In een later stadium ontstaan littekens. Dit betekent dat er geen nieuwe haren meer kunnen groeien en er blijvende kaalheid ontstaat.

Soms komt lichen planopilaris alleen bij de voorste haargrens op het voorhoofd voor. Dit wordt frontal fibrosing alopecia genoemd. Soms is er ook sprake van niet-verlittekende haaruitval in de wenkbrauwen, oksels of schaamstreek.

Oorzaak

De oorzaak van lichen planopilaris is niet bekend. Men denkt dat de aandoening een auto-immuunreactie is van het lichaam. Hierbij valt het immuunsysteem lichaamseigen cellen aan.

Diagnose stellen

Om een goede diagnose te kunnen stellen is meestal, naast onderzoek door de dermatoloog, ook een weefselonderzoek (biopt) nodig.

Behandelmogelijkheden

Lichen planopilaris is een moeilijk te behandelen aandoening en er is geen therapie die met zekerheid bij alle patiënten aanslaat. Behandeling van lichen planopilaris wordt gedaan door de dermatoloog.

Behandeling in de vorm van hormoonhoudende lotions of het inspuiten van hormonen in de huid is mogelijk. Als dit onvoldoende resultaat geeft, dan kunnen medicijnen uitkomst bieden, bijvoorbeeld antibiotica, anti-malariatabletten of tabletten met een stof die lijkt op vitamine A.

In de loop van de tijd kan lichen planopilaris vanzelf uitdoven. De haaruitval die is opgetreden zal zich helaas niet meer kunnen herstellen.

 

Laatst bijgewerkt op: 20 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht