Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Krentenbaard (Impetigo)

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Impetigo is een oppervlakkige infectie van de huid. Het komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassen kunnen een impetigo ontwikkelen. Impetigo in het gezicht wordt ook wel ‘krentenbaard’ genoemd.

Klachten bij impetigo

Deze aandoening van de huid kenmerkt zich door rode plekken op de huid met hele kleine blaasjes. Deze zijn meestal zo oppervlakkig dat ze niet te zien zijn en snel kapot gaan. Het blaarvocht komt hierbij vrij en droogt dan in tot honing-gele korsten. Na verloop van tijd vallen de korsten van de huid af, waarna er een nog wat rode huid achterblijft, die uiteindelijk zonder littekens geneest. Soms verloopt impetigo wat heftiger met echt zichtbare blaren en/of ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.

Impetigo kan overal op het lichaam voorkomen, maar vooral in het gezicht en op de armen en benen.

Oorzaak

De bacterie stafylokok of streptokok kan deze infectie veroorzaken. De infectie is erg besmettelijk en wordt gemakkelijk overgebracht door huid-op-huidcontact.
De kans op besmetting is groter wanneer er veel kinderen bij elkaar zijn, bij verminderde hygiëne of als iemand al een kapotte huid heeft zoals een wondje of eczeem. Sommige mensen dragen een stafylokok bij zich in de neus of keel wat het risico op een infectie verhoogt. De meeste kinderen met impetigo zijn verder heel gezond.

Diagnose stellen

De diagnose kan over het algemeen op basis van de huidafwijkingen gesteld worden. Soms wordt een kweek genomen door met een wattenstok over het aangetaste gebied van de huid, keel of neus te strijken.

Behandelmogelijkheden

Meestal geneest een impetigo vanzelf binnen twee tot drie weken zonder littekens. Als het een milde vorm betreft van deze aandoeining, wordt meestal met een zalf of crème behandeld. Daarin zit een antibioticum zoals fusidinezuur of mupirocine. Bij uitgebreide huidafwijkingen en bij ziek zijn, krijgt de patiënt een antibioticumdrankje of –tabletten.

Vaak wordt een milde impetigo behandeld door de huisarts. Als de behandeling niet helpt of de huidafwijkingen steeds weer terugkeren zal de huisarts u verwijzen naar de dermatoloog.

Laatst bijgewerkt op: 20 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

De Visia huidscan geeft een persoonlijk en gedetaileerd beeld van de conditie van de huid
Stralend de zomer door met de huidtherapeut