Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gonorroe

Seksueel overdraagbare bacteriële infectie

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Gonorroe wordt ook wel ‘druiper’ genoemd.
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat gonorroe jaarlijks bij ongeveer 2.100 mensen wordt vastgesteld. Ongeveer een derde van de mensen met gonorroe heeft ook chlamydia.

Klachten

Gonorroe aan de geslachtsorganen

De klachten bij gonorroe verschillen tussen mannen en vrouwen:

Klachten bij de man
Mannen krijgen last van een groengele afscheiding uit de penis (vandaar de bijnaam ‘druiper’) en hebben vaak pijn bij het plassen. De eerste klachten ontstaan enkele dagen tot weken na de besmetting. Als er niet op tijd behandeld wordt, kan de infectie zich verplaatsen naar de prostaat of bijbal. Die kunnen dan gaan ontsteken. Een enkele keer heeft een man geen klachten, maar de gonorroe is dan wel besmettelijk voor anderen.

Klachten bij de vrouw
Vrouwen merken meestal weinig tot niets van gonorroe. Sommige vrouwen krijgen last van meer vaginale afscheiding, die er groengeel uitziet en vaak onaangenaam ruikt. Soms veroorzaakt gonorroe vaginaal bloedverlies, pijn bij het plassen of vrijen.

Als gonorroe bij vrouwen niet wordt behandeld, kan de ziekte zich via de baarmoeder naar de eileiders gaan en zich verder verspreiden in de buikholte. Een ontsteking van de eileiders kan littekens en verklevingen veroorzaken. Hierdoor kunnen de eileiders verstopt raken. Dit kan dan weer leiden tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan gonorroe een miskraam veroorzaken. Als een vrouw haar baby besmet tijdens de geboorte, kan de baby een ernstige ooginfectie krijgen.

Gonorroe op andere plekken

Als de besmetting plaatsvindt door orale seks (met de mond), kan er een infectie in de keel ontstaan. Dit geeft meestal geen klachten, soms veroorzaakt het keelpijn en slikproblemen.

Een gonorroe-infectie kan ook in de anus terecht komen in geval van anale seks. Dit kan jeuk en een geïrriteerde huid veroorzaken. Vaak zit er dan slijm en pus bij de ontlasting.

Als de bacteriën die gonorroe veroorzaken in het bloed terechtkomen, kunnen ook op andere plekken in het lichaam ontstekingen ontstaan.

Oorzaak

Gonorroe is erg besmettelijk en wordt veroorzaakt door een gonokok-bacterie. Deze bacterie kan worden overgedragen door (orale, vaginale of anale) seks zonder condoom. Het gebruik van een condoom beschermt tegen gonorroe. Hoewel de bacteriën zich ook via de vingers kunnen verspreiden. Zo kan iemand ook zichzelf besmetten. Besmetting via voorwerpen zoals het toilet of handdoeken komt bijna nooit voor.

Behandelmogelijkheden

Het is belangrijk om altijd naar een arts te gaan voor behandeling als u klachten heeft of als uw partner besmet is of klachten heeft. Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. De ziekte is dan meestal in drie tot vier dagen over. Soms zijn er meerdere antibioticakuren nodig, omdat bacteriën resistent kunnen zijn voor de gekozen antibiotica. Als de gonorroe zich door het hele lichaam heeft verspreid, is opname in het ziekenhuis nodig. U krijgt dan een infuus met antibiotica.

Partners ook behandelen

Om de verspreiding van gonorroe tegen te gaan, is het belangrijk dat alle seksuele partners uit de 6 weken voorafgaand aan de klachten ook behandeld worden. Zolang de antibioticakuur nog niet is afgerond, kunnen anderen besmet worden met gonorroe.

 

Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht