Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Doppler-onderzoek bij Dermatologie

Onderzoek naar functioneren van bloedvaten

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Doppler-onderzoek is bedoeld om het functioneren van de bloedvaten te onderzoeken. Een doppleronderzoek wordt vaak gedaan om problemen met de slagaderen aan te tonen of uit te sluiten, zoals bij mensen met een wond aan het onderbeen. Bij de genezing van zo’n wond speelt een goede doorbloeding van het been een belangrijke rol.

Het doppler-onderzoek geeft informatie over de bloedstroom in de bloedvaten in de benen. Zo kunnen vernauwingen of verstoppingen zichtbaar worden. Als er afwijkingen aan de bloedvaten worden gevonden, verwijst de dermatoloog u voor verder onderzoek naar de vaatchirurg.

Als er geen afwijkingen aan de bloedvaten zijn, wordt een nietgenezende wond aan het been meestal behandeld met compressietherapie (zwachtels om de benen). Dit wordt vooral toegepast bij mensen die ook vocht (oedeem) in het been hebben.

Het doppler-apparaat

Doppler-onderzoek wordt gedaan met een doppler-apparaat en een bloeddrukmeter (zie foto). Aan het doppler-apparaat zit een transducer, een staafje zo groot als een balpen. De transducer zendt ultra-geluidsgolven uit, die door de bloedstroom in het been worden teruggekaatst. De transducer vangt de geluidsgolven op en het doppler-apparaat zet dit signaal om in geluid.

Verloop van het doppler-onderzoek

Bij bloeddruk-onderzoek is het van belang dat uw lichaam tot rust komt. Daarom ligt u tijdens het onderzoek op een bed. De doktersassistente voert het onderzoek uit.
De bloeddruk wordt op drie plaatsen gemeten:

  • aan de bovenarmen;
  • bovenop de voet;
  • aan de binnenkant van de enkels.

Voor het onderzoek moet u de mouwen opstropen en sokken en schoenen uitdoen. We adviseren gemakkelijke kleding aan te doen die niet knelt.

Eerst wordt de bloeddruk in de armen gemeten met een gewone bloeddrukmeter. Vervolgens wordt de bloeddruk in de onderbenen gemeten met behulp van het doppler-apparaat. Op de voet en aan de binnenkant van de enkels wordt gel aangebracht. Deze gel zorgt dat de geluidsgolven goed worden doorgegeven. Om de enkels komt een bloeddrukband. Als u een wond hebt op de plek waar de bloeddrukband komt, wordt er eerst een folie op de wond aangebracht.

Het beluisteren van de bloedvaten is ongevaarlijk en is over het algemeen niet pijnlijk. De assistente noteert de resultaten en bespreekt deze meteen met u. Door de bloeddruk in de armen en in de benen met elkaar te vergelijken is te zien of de benen goed doorbloed zijn.

Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

 

Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht