Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Bevriezen van pigmentvlekken (cryotherapie)

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

De methode van bevriezen wordt in de dermatologie veel gebruikt om oppervlakkige huidafwijkingen te behandelen. Over het algemeen geeft bevriezing fraaie resultaten. Met deze methode kunnen veel verschillende aandoeningen worden behandeld zoals pigmentvlekken en ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken genoemd. Ook plekjes met pigment die op de huid liggen, zoals ouderdomswratten kunnen goed behandeld worden door bevriezing.

 Bij bevriezing wordt het bovenste laagje van de huid bevroren met behulp van stikstof, waardoor er een oppervlakkig wondje ontstaat. Dit geneest als een schaafwondje. Vloeibare stikstof is extreem koud en heeft een temperatuur van ongeveer – 195 graden C. Door de aangetaste huid hiermee te bevriezen, vindt er beschadiging van het weefsel plaats. De huidcellen die zijn bevroren sterven af en worden vervangen door nieuwe, gezonde huid.

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn 1 tot 2 behandelingen voldoende. In 10 minuten kunnen vaak meerdere plekjes behandeld worden. De dermatoloog zal u tijdens het intake gesprek hierover informeren.

Resultaat van de behandeling

De pigmentvlekken zullen na de bevriezing beduidend lichter worden. Ook donkere pigmentvlekken kunnen zo goed behandeld worden. Soms ontstaat na de behandeling een licht vlekje. Hoe dieper het plekje in de huid bevroren wordt, hoe groter de kans op een lichter gekleurd vlekje. De dermatoloog zal daarom voorzichtig beginnen, waardoor er soms een tweede behandeling nodig is.

Voor de behandeling

Probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, ga niet onder de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet het te behandelen gebied schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling

Bij bevriezen wordt gebruik gemaakt van vloeibare stikstof. De dermatoloog brengt de stikstof op de vlekjes aan met behulp van een wattenstaaf of spray-techniek. De pigmentvlekjes worden even wit, daarna rood. De behandeling is enigszins pijnlijk, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Verdoving is niet nodig.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling of een blaartje ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. Het pigment kleurt donker en voelt korrelig aan na de behandeling. Dit verdwijnt binnen enkele dagen tot een week. In zeldzame gevallen kan er plaatselijk een korstje ontstaan. Krab niet aan de korstjes maar laat deze rustig genezen.

De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde cosmetica of anti-acne-crèmes gebruiken.

Risico’s

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Het is niet altijd te voorkomen dat er lichtere vlekjes ontstaan na de behandeling. Na verloop van tijd worden deze minder opvallend.

Vergoeding

Deze behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering. De prijs kunt u opzoeken in de prijslijst cosmetische dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht