Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Alopecia Areata

Plaatselijke haaruitval

Gepubliceerd op: 20 januari 2022
Alopecia areata is een aandoening waarbij er spontaan kale plekken ontstaan in de behaarde gebieden. Meestal is dit op het hoofd. Soms zijn ook andere plekken aangetast, zoals de wimpers en de wenkbrauwen. In sommige gevallen is er sprake van gelijkmatige verspreiding van haaruitval of zelfs van uitval van al het hoofdhaar of lichaamshaar. De huid van de kale plekken ziet er normaal of lichtrood uit.

Tijdens de actieve fase van de ziekte zijn zogenaamde korte uitroepteken-haren te zien in de rand van kale plekken. Dit zijn haren die aan het uiteinde dikker zijn dan bij de huid. 

De grijze haren blijven vaak gespaard en soms zijn de haren die terugkomen wit; vaak krijgen deze haren later weer hun eigen kleur. Verder kan een alopecia areata gepaard gaan met nagelafwijkingen.

Alopecia areata komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar het komt vooral op jongvolwassen leeftijd voor. Patiënten hebben meestal zelf geen last van de kale plekken. Vaak wordt het ontdekt door de kapper of door iemand uit de omgeving.

Oorzaak

De oorzaak van alopecia areata is niet precies bekend. Men denkt dat er sprake is van een auto-immuunaandoening waarbij het immuunsysteem van de patiënt zich tegen de eigen haarwortels richt. Dit vermoeden wordt ondersteund door het feit dat alopecia areata iets vaker voorkomt bij mensen die lijden aan andere auto-immuunziekten zoals schildklierziekten, vitiligo of bepaalde vormen van bloedarmoede.

Diagnose stellen

Meestal is het bekijken van de hoofdhuid en het haar voldoende voor de dermatoloog om een goede diagnose te kunnen stellen. Als de haaruitval gelijkmatig verspreid is, kan het lastig zijn om een goede diagnose te stellen en is soms een weefselonderzoek (biopt) nodig.

Het verloop van de aandoening is moeilijk te voorspellen. Bij de meeste mensen herstelt de aandoening spontaan binnen enkele maanden tot jaren. Soms komen er nieuwe plekken bij, terwijl anderen plekken zich herstellen. Of er ontstaan jaren na het herstel nieuwe kale plekken. De vooruitzichten op herstel zijn slechter bij mensen bij wie de haaruitval snel uitbreidt en bij wie er naast de hoofdhuid ook sprake is van haaruitval op de rest van het lichaam.

Aangezien er meerdere huidaandoeningen zijn die haaruitval kunnen veroorzaken, die vaak verschillend behandeld moeten worden, is meestal een bezoek aan de dermatoloog nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen.

Behandelmogelijkheden

Er bestaat geen goede therapie tegen deze plaatselijke haaruitval. Omdat de kale plekken vaak weer spontaan herstellen, wordt soms geen behandeling gegeven. Maar voor sommige mensen is de haaruitval psychisch erg belastend en is afwachten moeilijk. In dat geval zijn de volgende behandelingen te overwegen:

  • behandelen met hormoonhoudende lotions;
  • injecties met hormonen in de huid;
  • plaatselijke immuuntherapie (difencypron). Deze behandeling wordt niet overal gedaan.

Bij uitgebreide kaalheid kunt u de aanschaf van een pruik of haarstukje overwegen.

 

Laatst bijgewerkt op: 16 februari 2024

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht