Allergologisch onderzoek
Plakproef en priktest
Gepubliceerd op: 21 januari 2022Bij een allergie treden onverwachte reacties op van het afweersysteem tegen, in principe, ongevaarlijke stoffen. Deze reacties noemen we allergie.
De stoffen waar we allergisch voor kunnen zijn heten allergenen.
Ons lichaam heeft een afweersysteem tegen lichaamsvreemde stoffen. Zo'n lichaamsvreemde stof kan een bacterie, schimmel of een virus zijn, maar bijvoorbeeld ook een chemische stof. Met behulp van ons afweersysteem probeert het lichaam deze stoffen onwerkzaam te maken of al aangerichte schade te beperken. Bij sommige mensen bestaat er een aanleg voor het overgevoelig reageren van hun afweersysteem. Soms treden er dan onverwachte reacties op tegen deze lichaamsvreemde stoffen.
Klachten van de huid kunnen soms door een overgevoeligheid (allergie) veroorzaakt worden. Bij verdenking op een allergie kan allergologisch onderzoek uitgevoerd worden om na te gaan of er een allergie aanwezig is. Geprobeerd wordt om de oorzaak van de allergie te achterhalen.
Sommige allergieën kunnen door middel van een bloedonderzoek aangetoond worden. Andere allergieën kunnen door kleine injecties of het zetten van krasjes op de huid achterhaald worden.
Epicutaantest - plaktest
Een epicutaantest (plaktest) is een onderzoek om vast te stellen of een bepaalde stof bij huidcontact een eczeem veroorzaakt.
Tijdens de eerste afspraak krijgt u speciale pleisters op uw rug (allergeenpleisters) geplakt. Op deze pleisters zijn standaard 30 allergenen aangebracht. Dit zijn bestanddelen van cosmetica, toiletartikelen, rubber, leer, metalen (nikkel), planten, beroepsstoffen, medicijnen, enzovoort. Daarnaast plakken we markeringspleisters. Tijdens twee vervolgafspraken wordt bekeken of er een reactie is ontstaan.
Priktest
Een priktest wordt gebruikt voor het aantonen van allergieën, die hooikoorts of astma veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan allergieën voor graspollen, boompollen, huisstofmijt, dierenharen etc. Van deze stoffen (allergenen) zijn oplossingen gemaakt die we voor de priktest gebruiken.
Op de onderarm worden markeringspleistertjes geplakt en een druppeltje vloeistof aangebracht. Ieder druppeltje bevat in een lage concentratie van de te testen stof. Met een heel dun naaldje wordt door het druppeltje in de huid geprikt. Hierdoor komt een klein beetje testvloeistof in de huid. Wanneer een allergie voor de testvloeistof aanwezig is, ontstaat binnen een kwartier een reactie die lijkt op een muggenbultje.
Folder
In de patiëntenfolder Allergie vindt u meer informatie over deze onderzoeken.
Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022