Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Wegspuiten van spataderen

Sclerocompressietherapie

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Spataderen zijn aderen waarvan de kleppen niet meer goed functioneren. Zo stroomt het bloed niet terug naar het hart, maar blijft het in het been achter. Hierdoor neemt de druk in de ader toe, en zwelt de ader op. Vaak is dit zichtbaar als een kronkelige verdikte ader.

Eén van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten wegspuiten van de spataderen. Dit is een behandeling die de  dermatoloog op de polikliniek uitvoert. Deze behandeling wordt ook wel sclerocompressietherapie genoemd.

Verloop van de behandeling

De dermatoloog spuit een vloeistof (het geneesmiddel Aethoxysklerol) in de spatader. Dit gebeurt met een heel dun naaldje. Meestal zijn er meerdere injecties nodig om de spatader te behandelen. De vloeistof zorgt ervoor dat de binnenwand van de ader beschadigd raakt. Er komt een soort ontstekingsreactie op gang, waardoor de spatader dicht gaat zitten. De vele andere aderen in het been nemen de taak van de weggespoten spatader over. 

Na het inspuiten van de vloeistof plakt de doktersassistent wattenrolletjes op de ingespoten plaatsen en krijgt u een steunkous om uw been. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Door de kous drukken de wanden van de spatader tegen elkaar en wordt de ader afgesloten.  U draagt de kous overdag.

Resultaat van de behandeling

Als één behandeling voldoende is, verandert de spatader in ongeveer zes weken in een litteken. De spatader is dan nauwelijks meer te zien. Maar vaak is één behandeling niet voldoende. Er zit ongeveer zes weken tussen de behandelingen.

Na de behandeling is het belangrijk om veel te bewegen en weinig stil te staan, bijvoorbeeld door iedere dag een stevige wandeling te maken van 30 minuten. U mag niet in bad, en intensief sporten wordt echter afgeraden in de eerste week na de behandeling. De eerste zes weken is het niet verstandig om naar de sauna te gaan of te zonnebaden. Hierdoor kan de huid verkleuren.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties na de behandeling

 • PIjn in het been
  Door de injectievloeistof kunt u de eerste dagen na de behandeling pijn in het been krijgen. Dit kan verholpen worden door pijnstillers (paracetamol) te nemen en eventueel het been te koelen met een kompres.

 • Gevoelige paars/bruine zwellingen
  Er kunnen plaatselijk gevoelige zwellingen optreden, die soms een paarse of bruine verkleuring van de huid geven. Dit zijn ophopingen van oud bloed in de weggespoten spataderen. Dit is een normaal verschijnsel. Meestal verdwijnt deze verkleuring binnen enkele maanden, afhankelijk van uw huidskleur. Soms blijft de verkleuring bestaan. De zwelling trekt vanzelf weer weg.

 • Stolsels (knobbeltjes)
  Er kunnen pijnlijke knobbeltjes in de behandelde ader voelbaar zijn. Dit zijn kleine stolsels die vanzelf weggaan. Als u last heeft van de stolsels kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.

 • Opzwellen voet
  Door de steunkous kan de voet iets opzwellen. Dit komt doordat vocht ophoopt in de voet. Dit is een normaal verschijnsel dat vanzelf verdwijnt.

 • Overgevoeligheid
  1 op de 100.000 patiënten is overgevoelig voor de ingespoten vloeistof. Hierdoor kan een overgevoeligheidsreactie optreden. Neemt u in dat geval contact op met de polikliniek Dermatologie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.

 • Bruine huidverkleuring
  Door het lekken van bloed uit het behandelde bloedvat kan een permanente bruine huidverkleuring ontstaan. Als er veel bloed lekt, kan er een wond ontstaan. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie of (buiten kantooruren) de Spoedeisende Hulp tel. (0314) 329537

 • Trombose
  Zeer zelden ontstaat er een stolsel in de hoofdader diep in het been. Dit is trombose. Het been wordt dan dik, rood en erg pijnlijk. Ook kortademigheid en koorts zijn verschijnselen. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met de Spoedeisende Hulp tel. (0314) 329537.


Voor meer informatie over deze behandeling kunt u de folder Wegspuiten van spataderen lezen.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht