Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Verwijderen van steelwratjes

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Een steelwratje (fibroom) is een klein aangroeisel op de huid. Het is een klein, zacht en goedaardig gezwel op de huid. Meestal zijn ze huidskleurig en enkele millimeters groot. De grootte kan echter variëren van zeer klein tot wel twee centimeter groot. Ze komen meestal voor in de hals, oksels, liezen en op de oogleden.

Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend of hinderlijk worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil. Voor het verwijderen van steelwratjes, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog.

Voorkomen

Naar mate men ouder wordt neemt soms het aantal en de grootte van de steelwratjes ook toe. Steelwratjes zijn geen echte wratten en ontstaan spontaan. Ze zijn dus ook niet besmettelijk omdat ze niet door een virus zijn ontstaan.

De behandeling

De steelwratjes kunnen eenvoudig en snel verwijderd worden door de dermatoloog. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 20 minuten tijd voor nodig zijn. Over het algemeen zal de dermatoloog een steelwratje met een steriel chirurgisch schaartje afknippen. Verdoving is meestal niet nodig.

Risico's

Er ontstaan zeer kleine oppervlakkige wondjes. Deze genezen over het algemeen zonder litteken achter te laten.

De vergoeding

Behandeling van steelwratjes wordt niet vergoed door de zorgverzekering. De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

mohs-chirurgie-demia-tiemes-2.jpg
Huidkanker optimaal verwijderen met zo klein mogelijke snijrand