Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pigmentvlekken verwijderen met IPL-behandeling

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL-techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Bij de behandeling van pigmentvlekken met IPL penetreert de lichtbundel de huid en wordt door het pigment in de vlek opgenomen. Door deze opname wordt de cel kapot gemaakt en het pigment verpulverd. Het lichaam ruimt dit vervolgens zelf op. IPL kan alleen pigmenten in de opperhuid verwijderen.

Onbehandelbare pigmentvlekken door IPL:

  • Pigmentvlekken die ontstaan zijn door hormonen, zoals door de pil of zwangerschap (melasma).
  • Verheven gepigmenteerde vlekjes (pigmentvlekken die verdikt zijn en duidelijk op de huid liggen)

Behandelbare pigmentvlekken met IPL zijn:

  • Ouderdoms-of pigmentvlekken van bijvoorbeeld gezicht, decolleté , handen en armen.

U komt niet voor deze behandeling in aanmerking als u:

  • zwanger bent;
  • borstvoeding geeft;
  • het medicijn isotretinoine gebruikt (bij acne en rosacea);
  • tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn twee tot drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Soms zijn één of twee behandelingen al voldoende. Tussen de behandelingen zit steeds vier of vijf weken.

Resultaat van de behandeling

Niet al het pigment is totaal te verwijderen. Het pigment zal echter wel lichter van kleur en minder zichtbaar worden.

Voor de behandeling

Probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, ga niet onder de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crème. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet het te behandelen gebied schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een BIG geregistreerde huidtherapeut. Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht. Het IPL-apparaat wordt op de huid gezet. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, afhankelijk van het te behandelen gebied. Maar de meeste patiënten verdragen de behandeling goed. Een verdoving is niet nodig. Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. Het pigment kleurt donker en voelt korrelig aan na de behandeling. Dit verdwijnt binnen enkele dagen tot een week. In zeldzame gevallen kan er plaatselijk een korstje ontstaan. Krab niet aan de korstjes maar laat deze rustig genezen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne-crèmes gebruiken. Maak tot drie dagen na de behandeling geen gebruik van sauna of zwembad.

Risico’s

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel u uiteraard behandeld wordt door kundige specialisten, is er bij elke behandeling een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico’s worden met u besproken tijdens het intakegesprek.

Vergoeding

Deze behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

De prijs van een behandeling kunt u opzoeken in de Prijslijst Cosmetische Dermatologie.

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht