Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Vitiligo

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Vitiligo is een aandoening waarbij witte vlekken op de huid ontstaan. Dit komt doordat er geen pigmentcellen meer in de huid zitten. Hierdoor zijn de haren die op die plaatsen groeien meestal ook wit of grijs.
Vitiligo komt voor bij ongeveer 0,5% van de bevolking. Bij de meeste mensen ontstaat de aandoening voor hun dertigste.

Klachten

Vitiligo is een onschuldige aandoening. De klachten bestaan uit witte vlekken op de huid. De rand is vaak donkerder dan de eigen huidskleur. Meestal zijn de haren op die plaatsen wit of grijs, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De witte vlekken zijn erg gevoelig voor verbranding door de zon. Mensen met vitiligo moeten zich daarom extra goed beschermen tegen de zon.

Het verloop van vitiligo verschilt. Bij de meeste patiënten wordt de aandoening in de loop van de jaren erger. Het is ook mogelijk dat de huid zich spontaan herstelt. Dit gebeurt vooral bij vlekken die regelmatig in de zon komen, hoewel vitiligo-plekken op de lippen, op de handen of in het gezicht bijna nooit genezen.

Oorzaken

De witte vlekken ontstaan doordat de pigmentcellen uit dat gedeelte van de huid verdwenen zijn. Het is onbekend wat hier de oorzaak van is. Het is wel zeker dat erfelijke aanleg een rol speelt. Vitiligo komt namelijk vaak bij meerdere personen binnen één familie voor. De huidskleur is niet van invloed op het ontstaan van vitiligo.

Er zijn daarnaast nog twee theorieën over de oorzaak van vitiligo.

  • Er wordt gedacht dat de vitiligo een auto-immuunziekte is. Dit betekent dat het afweersysteem lichaamseigen cellen aanvalt. Bij vitiligo is deze afweerreactie gericht tegen de pigmentcellen. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat sommige andere auto-immuunziekten vaker voorkomen bij mensen met vitiligo.
  • Men vermoedt dat pigmentcellen worden vernietigd door stoffen die vrijkomen bij de aanmaak van pigment. Normaal hebben de pigmentcellen een beschermend mechanisme tegen deze stoffen, maar bij mensen met vitiligo zou dit mechanisme verstoord zijn.

Voor geen van beide theorieën is voldoende wetenschappelijk bewijs gevonden.

Diagnose stellen

Vitiligo is een heel herkenbare aandoening. De diagnose wordt gesteld door de huid te bekijken. Een weefselonderzoek is vrijwel nooit nodig.

Behandelmogelijkheden

Er bestaat geen goede behandeling voor vitiligo. De resultaten zijn over het algemeen zeer teleurstellend. Dit is de reden dat dermatologen vaak aanraden om er niks aan te doen. Sommige patiënten lijden emotioneel onder de ziekte, vooral als de witte vlekken op goed zichtbare plaatsen van het lichaam zitten. De volgende behandelingen zijn dan mogelijk:

  • Hormoonzalven (corticosteroïden). Deze worden vooral toegepast bij beginnende vitiligo.
  • UVB-therapie. Deze behandeling met UVB-licht vindt 2x per week plaats gedurende minimaal een half jaar. Vaak komt het pigment in eerste instantie terug in de vorm van bruine puntjes
  • Transplantatie van gezonde huid. Deze methode wordt alleen gebruikt bij mensen met beperkte vormen van vitiligo.
  • Een goede methode om de vitiligo minder zichtbaar te maken is om de vlekken te camoufleren met een speciale crème. Een huidtherapeut kan uitleg geven over de mogelijkheden van deze methode en het gebruik van de crème.

Het is heel belangrijk vitiligo-plekken goed te beschermen tegen verbranding door de zon. Ofwel door bedekkende kleding ofwel door gebruik van een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 30 of hoger.

Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2022

Anatomie: de huid

Anatomie: de huid

Dermatoloog Demia Tiemes geeft les.
Scholingsavonden Dermatologie voor doktersassistenten huisartspraktijken goed bezocht