Kenniscentrum › Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Vragen met betrekking tot Dermatologie

 

Algemeen

Moet ik een verwijsbrief hebben voor een afspraak?

Patiënten zijn verplicht bij de eerste polikliniekafspraak een verwijsbrief van de huisarts, tandarts, verloskundige of andere medisch specialist te overleggen. Patiënten zonder verwijzing moeten de kosten van het bezoek en eventuele behandeling in het Slingeland Ziekenhuis zelf betalen, omdat de zorgverzekeraars de zorg dan niet meer vergoeden.
Patiënten hebben voor elk nieuw gezondheidsprobleem een nieuwe verwijsbrief nodig. Een verwijsbrief is niet vereist voor patiënten die zich op de Spoedeisende Hulp melden.
 

Moet ik mij eerst inschrijven voor mijn afspraak?

Neemt u een geldig legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan voor uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis.De Inschrijfbalie bevindt zich op de begane grond, links naast de centrale receptie bij de hoofdingang.
Neemt u uw verzekeringsgegevens en uw identiteitsbewijs mee als u zich meldt bij de inschrijfbalie. Wij registreren uw burgerservicenummer, omdat we dit wettelijk verplicht zijn. Wilt u bij veranderingen van uw gegevens (naam, adres, huisarts, zorgverzekeraar) altijd uw verzekeringspapieren of -pasje meenemen.
 

Kan ik een specifieke vraag over mijn gezondheid stellen via het formulier of per e-mail?

U kunt geen vraag stellen over uw eigen gezondheid via dit reactieformulier (of via de e-mail) aan een van onze zorgverleners of specialisten. Wij kunnen niet garanderen dat het e-mailverkeer op een veilige wijze plaatsvindt zodat uw persoonlijke gevens beschermd zijn tijdens de verzending.
Bij gezondheidsklachten raden wij u altijd aan om eerst contact op te nemen met uw huisarts, die u zal adviseren en indien nodig een verwijsbrief geven naar een specialist in het ziekenhuis. Specifieke vragen over uw gezondheid kunt u dan tijdens een consult stellen.
Vragen van algemene aard kunt u uiteraard wel op deze manier stellen.

Kan ik voor behandelingen ook op de Gezellenlaan terecht?

Op de Gezellenlaan kunt u in principe voor alle dermatologische behandelingen terecht, zoals verschillende vormen van lichttherapie, kleine operaties, allergietesten en de cosmetische behandelingen. Soms worden patiënten verwezen naar een andere specialist voor behandeling. Dit hangt van (de ernst van) de aandoening af.

Hoe kom ik bij de locatie Gezellenlaan?

De locatie Gezellenlaan ligt vlakbij Station Doetinchem. De locatie is vanaf het station met de bus te bereiken met lijn 3, 28 en 40. Lopend kost het vanaf het station iets meer dan tien minuten.

Met de auto neemt u vanaf de snelweg A18 afslag 4. Bij de stoplichten gaat u linksaf richting Doetinchem-centrum (N317). Bij de stoplichten gaat u rechtdoor (Bedrijvenweg). Bij de volgende stoplichten gaat u rechtsaf (Ondernemingsweg). Bij de eerstvolgende stoplichten gaat u rechtsaf en direct hierna links en weer rechtsaf. U ziet dan aan uw rechter hand het parkeerterrein van de Gezellenlaan.

Kan ik op de Gezellenlaan ook bloedprikken?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor bloedprikken moet u naar de hoofdlocatie van het Slingeland Ziekenhuis aan de Kruisbergseweg. Vaak is er echter wel de mogelijkheid om in uw eigen woonplaats bloed te laten prikken bij de huisarts of een bloedafnamelocatie in de regio. De secretaresse kan u hier meer over vertellen.

Waar kan ik terecht voor hulp bij het aantrekken van steunkousen?

Voor hulp bij het aantrekken van steunkousen kan de thuiszorg ingeschakeld worden. Dit kan in gang gezet worden door degene die bij u de kousen aanmeet.

 

Specifieke vragen m.b.t. dermatologie

Ik ben vroeger vaak verbrand in de zon. Moet ik mijn huid laten controleren?

De ene huid kan beter tegen de zon dan de andere huid. Het kan raadzaam zijn om de huid een keer te laten beoordelen door de dermatoloog. De dermatoloog kan dan aangeven of er verdere controles en of behandelingen nodig zijn. De huisarts kan u hiervoor verwijzen.

Ik heb een biopt gehad. Wanneer mag ik douchen en zwemmen?

In principe wordt geadviseerd de plek waar het biopt is genomen de eerste 1,5 tot 2 dagen droog te houden. Dit is nodig omdat de plek anders verweekt en minder goed geneest of zelfs geïnfecteerd raakt.

Mag ik douchen na een allergietest?

Een allergietest kan bestaan uit een bloedonderzoek of een plaktest. Bij een plaktest krijgt u een groot aantal plakkers op de rug gedurende 2 dagen. U mag tijdends de plaktest gedurende drie dagen niet douchen om te voorkomen dat door het nat worden van de rug de test beïnvloed wordt.

Kan ik ziek worden van een allergietest?

Nee, van de allergietesten kun je niet ziek worden. De allergietesten die wij uitvoeren zijn een bloedtest of een plaktest. Bij de plaktest gebeurt het soms wel dat een bestaand eczeem verergert.

Mag je haren uit een moedervlek zelf verwijderen?

In sommige moedervlekken kunnen haartjes groeien. Het is een fabeltje dat het gevaarlijk is om die haren er uit te trekken of dat er hierdoor een verhoogde kans bestaat op kwaadaardigheid. U kunt deze haren dus rustig eruit trekken, in het ergste geval ontstaat er een lichte irritatie, maar dit kan absoluut geen kwaad. Kort afknippen is natuurlijk ook een mogelijkheid.