BlogRecente blogs › Laat uw huid checken: een verslag

Laat uw huid checken: een verslag

Hetty Meijer

Vrijdag, 5 Juni 2015

Patiënten die hun huid hadden laten checken kregen een goodie bag en een ijsje. De ijscokar moest gezien het slechte weer helaas binnen staan.Op zaterdag 30 mei vond weer de Nationale Huidkankerdag plaats. Ieder jaar doet ook de vakgroep Dermatologie van het Slingeland Ziekenhuis hieraan mee.
Waarom deze dag? Het blijkt dat 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt tijdens zijn leven. Dermatologen zijn ervoor opgeleid om in een zo vroeg mogelijk stadium huidkanker of voorlopers ervan te ontdekken en ze te behandelen. Zo kan krijgt huidkanker niet niet de kans om zich verder te ontwikkelen. Sommige vormen van huidkanker zijn namelijk zelfs levensbedreigend!

Een goede en vroegtijdige diagnose stellen is dus belangrijk voor de prognose maar ook voor de behandeling. Als je er vroeg bij bent dan is het lang niet altijd nodig om een plekje weg te snijden en kan gekozen worden voor een minder ingrijpende therapie. Maar als het nodig is worden onrustige plekken 'state of the art', volgens de nieuwste technieken, verwijderd door de dermatologen, of door collega’s van de (plastische) chirurgie.
Het complete team van dermatologen met hun enthousiaste medewerkers stond paraat om gratis de huid te inspecteren van de inwoners van de Achterhoek. De uitkomsten waren als volgt:
  • Bij 20% van de patiënten werd een (plek verdacht voor) actinische keratose
  • bij 1%, een lentigo maligna
  • bij 8% een basaalcelcarcinoom
  • bij 5% een onrustige moedervlek/melanoom
  • en bij 0% een plaveiselcelcarcinoom gevonden.
In totaal werden 104 patiënten beoordeeld. Deze  patiënten kregen het advies om de huisarts te bezoeken voor behandeling of een verwijzing.

Dit jaar waren de beschikbare plekken binnen een half uur na de start op de website al vol. Het kan dus zijn dat u al langer met een onrustig plekje rondloopt en niet van deze gratis check gebruik hebt kunnen maken. Schroom dan niet om hiervoor uw huisarts te bezoeken.


Tot volgend jaar!
Met vriendelijke groet,
Team Dermatologie Gezellenlaan.


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Laat uw huid checken: een verslag

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)