BlogDermatologie › Landelijke huidkankerdag

Landelijke huidkankerdag

Een geslaagde dag

Hetty Meijer

Maandag, 22 Mei 2017

De poli Dermatologie deed mee met de landelijke huidkankerdag.
2 dermatologen met ondersteund personeel hebben van 10 uur tot 13 uur bezoekers gecontroleerd op huidkanker.  Bij somminge bezoekers alleen een bepaalde plek, bij sommige bezoekers de gehele huid.Onder het genot van een kopje koffie met krentenwegge konden de bezoekers naar een voorlichting kijken op de televisie over huidkanker, hoe te voorkomen en te behandelen.
 In 27 % van de bezoekers is er door de dermatologen het advies gegeven om de huisarts in te schakelen. In onze kliniek hebben wij geen melanoom geconstateerd.

Bij de uitgang kregen alle bezoekers nog een lekker ijsje en met de goodiebag onder de arm weer naar huis. Het was een geslaagde dag.
 
 


 

Persbericht

Vandaag Huidkankerdag: controle van de huid blijft noodzakelijk

Melanoom snelst stijgende vorm van kanker bij 30-60 jarigen

Utrecht, 20 mei 2017
- Melanoom, de kwaadaardigste variant van huidkanker, is de snelst stijgende vorm van kanker in de leeftijdsgroep van 30 tot 60 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Uit de gegevens blijkt bovendien dat iedere vorm van huidkanker stijgt in de leeftijdsgroep vanaf 30 jaar. In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door teveel blootstelling aan UV-straling. Preventie en regelmatige controle zijn cruciaal, zeggen dermatologen tijdens de Huidkankerdag die vandaag word gehouden. De belangstelling voor huidkanker is groot. Evenals in andere jaren is de inschrijving voor een huidcheck tijdens de Huidkankerdag inmiddels gesloten vanwege het grote aantal aanmeldingen. De deelnemende dermatologen leggen op deze dag uit waar bij zelfcontrole van de huid op gelet moet worden. Ook wordt advies gegeven over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Jongere leeftijd en huidkanker Jaarlijks komen er ongeveer 55.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling (zon én zonnebank). Elk jaar zien dermatologen een stijgende trend in het aantal melanomen, van 5887 in 2015 naar 6787 in 2016. In de afgelopen twintig jaar is in de leeftijdsgroep van 30 tot 60 jaar het aantal mensen met een melanoom meer dan verdubbeld. Ook het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, blijft alsmaar toenemen, ook bij jongeren. Ondanks dat er campagnes zijn voor veilig zonnen en steeds meer mensen weten dat ze zich goed moeten beschermen, wordt dit nog steeds niet goed uitgevoerd. Om de zorgwekkende stijgende trend van huidkanker te doorbreken blijven dermatologen zich dan ook samen met hun partners inzetten voor een vergroting van bewustzijn voor de gevaren van overmatige UV-straling.

Over de Huidkankerdag
Bijna 4500 mensen hebben zich ingeschreven voor een afspraak tijdens de Huidkankerdag. Ruim 160 dermatologen van 85 klinieken uit het hele land doen mee aan deze dag die voor de vijfde keer wordt gehouden.

===================================================================
De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van de NVDV, de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, de NVH (huidtherapeuten), Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, KWF Kankerbestrijding, het Huidfonds en de firma’s: LEO Pharma, La Roche-Posay, Roche Nederland B.V., Medapharma, Beiersdorf en UV-fashion.

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:
Kijk voor meer informatie op www.huidkankerdag.nl of neem contact op met:

- NVDV, de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, via 030-2823182 (tijdens kantooruren)


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Landelijke huidkankerdag

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)