BlogDermatologie › 4e landelijke huidkankerdag

4e landelijke huidkankerdag

Hetty Meijer

Zaterdag, 21 Mei 2016

De poli dermatologie van het Slingeland Ziekenhuis heeft dit jaar weer meegedaan aan de 4e  landelijke huidkankerdag.
Met een 3-tal dermatologen zijn er van 10 tot 13 uur bezoekers op de Gezellenlaan gescreend.
Ook heeft er een huisarts meegekeken met een dermatoloog met deze landelijke dag. Dit is een prima manier om actief met elkaar samen te werken.
In 7 % van alle gescreende bezoekers is het advies gegeven om naar de huisarts te gaan. In onze kliniek hebben wij geen melenoom geconstateerd. Zie hieronder een publicatie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Ruim 250 verdenkingen op huidkanker bij bezoekers
Huidkankerdag bevestigt noodzaak preventie en controle
 
Utrecht, 24 mei 2016 – Bij ruim 250 bezoekers van de Huidkankerdag afgelopen zaterdag is een vorm van huidkanker ontdekt. In 50 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. De Huidkankerdag werd voor de vierde keer georganiseerd op initiatief van de beroepsvereniging van dermatologen en bewijst ook deze keer dat preventie en regelmatige controle noodzakelijk zijn. 
 
Een op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen. Vroege opsporing en behandeling zijn cruciaal voor de kans op genezing. Menno Gaastra, dermatoloog van Centrum Oosterwal in Alkmaar: “Het is belangrijk om te beseffen dat je de huid niet alleen moet beschermen als je op het strand ligt. Voor mensen die beroepsmatig veel buiten zijn, geldt ook extra alertheid. Dat betekent elke 2 a 3 uur smeren, je huid wat meer bedekken en indien mogelijk de schaduw opzoeken."

Tijdens de Huidkankerdag werd bezoekers uitgelegd waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook kregen bezoekers advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Dermatologen controleerden de huid op verdachte plekjes.


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op 4e landelijke huidkankerdag

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)